Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Tweederde Nederlandse datatacenters boven NAP

  • Door
  • Redactie
  • geplaatst op
  • 29 juli 2014 08:05 uur

Het klimaat verandert. Steeds vaker zijn er heftige buien en de zeespiegel stijgt. Dat betekent ook dat er een grotere kans op overstromingen is. Er wordt weleens gezegd dat vrijwel alle Nederlandse datacenters onder NAP zijn gelegen. Dit blijkt echter een hardnekkig fabeltje te zijn, zo blijkt uit onderzoek van ISPam.nl in samenwerking met DatacentrumGids.nl.

Uit onderzoek van ISPam.nl blijkt dat 50 van de 156 vergeleken datacenters onder NAP oftewel het gemiddelde zeeniveau zijn gelegen. Daarnaast zijn er 51 datacenters die óp of op maximaal 3 meter boven NAP zijn gelegen. In het geval van een hevige overstroming zijn ook deze datacenters niet persé veilig, tenzij het datacenter op een verhoging is gebouwd.

Onder de 50 datacenters die onder NAP zijn gelegen, zijn er zelfs 28 datacenters die 3 meter of meer onder NAP gelegen. Dat betekent dat zelfs wanneer het datacenter én alle apparatuur op de eerste verdieping van een pand zijn geplaatst, een overstroming toch tot problemen kan leiden.

Het InterBox datacenter in Capelle aan den IJssel is met 5,6 meter onder NAP het laagst gelegen. Dat is amper maar één meter hoger dan het laagst gemeten punt in Nederland van 6,76 meter onder NAP.  De grootste kans op natte voeten bij een overstroming hebben de datacenters in Amsterdam en Rotterdam. De meeste datacenters hier liggen op of onder NAP.

Maar waar staat je apparatuur wel droog bij een overstroming? De beste papieren heeft de provincie Limburg. De datacenters hier liggen ver boven NAP. Daar staat wel tegenover dat Limburg wél enkele rivieren heeft die met enige regelmaat buiten hun oevers treden. Het Cofely datacenter Maastricht Airport ligt 107,3 meter boven NAP en is daarmee het hoogst gelegen.

Opgemerkt moet worden dat zelfs wanneer een datacenter onder NAP is gelegen, het risico op overstroming kan worden beperkt door de datavloer én alle apparatuur op een verhoging te plaatsen. Een mooie voorbeeld is het Equinix datacenter op het Science Park dat volledig op palen is gebouwd. Het mooiste voorbeeld zijn uiteraard de verschillende Alticom datacenters, die zich in oude zendmasten van KPN bevinden. Het Alticom datacenter in Wormerveer bevindt zich 0,7 meter onder NAP, maar niemand zal zich daar zorgen maken over een overstroming van dat datacenter.

Zelf uitzoeken op welke NAP hoogte uw datacenter of bedrijf is gelegen kan hier.

[advpoll id=”71″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

datacenters-nap

Mike, 29 juli 2014 9:24 am

Misschien nog een kleine kanttekening plaatsen dat het kleine aantal datacenters wat onder zee-niveau ligt wel 80% van de markt bedient?

Arnout Veenman, 29 juli 2014 1:15 pm

Mike, bedankt voor je reactie. Dat is een terechte opmerking en daarmee een interessante suggestie voor ons om verder te onderzoeken.

Richard, 30 juli 2014 3:43 pm

Vanuit risico optiek en normeringen is niet zo zeer de ligging ten opzichte van NAP van belang, immers dit is slechts een kengetal om de hoogte aan te geven ten opzichte van zeeniveau. Veel belangrijker is het overstromingsrisico. We kennen allemaal de beelden, ook van afgelopen week weer, waarin plaatsen die meters boven NAP liggen te maken krijgen met wateroverlast.

Mark, 5 augustus 2014 12:26 am

Zoals Richard al aangeeft is een ander getal relevanter. Met name de gevolgen van rivieren die overstromen hebben zich in de afgelopen jaren (20) bewezen en minder de gevolgen van de hoogte tov de zeespiegel.

Overigens gaat een groot deel van het verkeer dat door datacenters die volledig boven NAP liggen nog steeds via datacenters die onder NAP liggen. Hierbij zou ik overigens wel naar het gehele gebouw (incl. kelders) kijken, als een kelder met een UPS onder water staat kan dit nog steeds een nadelig effect op de bereikbaarheid/werking van de servers hebben terwijl de servers boven NAP staan. Afhankelijk van de hoogte van het grondwater op de plek waar het datacentrum staat is mogelijk het risico van een slechte kelder in bepaalde gevallen daardoor nog groter dan door andere vormen van overstromingen.

Tot slot zal ook gekeken moeten worden naar de kans op overstromingen door stortregens en putten die het niet aan kunnen. De afgelopen weken is dat op verschillende plekken in Nederland een probleem gebleken.

Niek van der Pas, 13 augustus 2014 11:44 am

Mooi initiatief om te kijken naar de risico’s die Datacenters lopen om geen natte voeten te krijgen. In de bovenstaande reacties wordt al goed verwoord dat ligging t.o.v. NAP niet helemaal het risico voor overstroming aangeeft. De zeer geavanceerde overheid website risicokaart.nl geeft op de pagina http://www.risicokaart.nl/informatie_over_risicos/overstroming/ een uitleg waarbij aangegeven wordt wat er nog meer meespeelt bij dit risico. Klik je door naar “TOON DE RISICO’S” en ”GA NAAR RISICOKAART” dan kun je via de selectie “Natuurrampen” en “Overstromingen” je een beeld vormen van de risico’s op een bepaalde plaats.
Wil je verder weten hoe deze info kan helpen in relatie tot datacenters dan geeft de nieuwe Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5313 hier vele handvaten. In paragraaf 4.4.5 over Incidentbeheer wordt de relatie gelegd met een `business continuity plan` dat bijvoorbeeld gebaseerd kan zijn op de NEN-ISO 22320 (Societal security - Emergency management - Requirements for incident response). En in dezelfde NPR in Bijlage B “Bedreigingen, incidenten en Risico’s” wordt verder ingegaan hoe deze risico’s gerelateerd zijn aan de beschikbaarheid van een datacenter. En daar draait het uiteindelijk om. Zou het niet een mooi initiatief zijn om de 150 datacenters eens te vragen naar hun `business continuity plan` en hoeveel jaarlijkse niet beschikbaarheid men verwacht ten gevolge van overstromingsgevaar.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.