Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Enterprise Architecture als kans voor cloudproviders

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 13 augustus 2014 08:01 uur

‘Is uw organisatie klaar voor de volgende architectuurfase?’ Goede vraag van SAS Nederland, een bedrijf dat vooral actief is in business analytics software, in een advertorial op automatiseringsgids.nl. In het artikel wordt een link gelegd naar het boek ‘Enterprise Architecture  (EA) as a Strategy’ (Ross, Weil, Robertson) en schetst hoe een bedrijf haar toekomstige doelarchitectuur kan vormgeven. Er gaat echter een vraag aan vooraf: is het nog wel noodzakelijk om zo’n enterprise architecture te hebben? Of heeft de cloud EA al ingehaald? Nee: cloud is onderdeel van EA geworden. Bij regionale en lokale cloudproviders  moet dat besef nog even doordringen.

De advertorial begint met een intrigerende zin: IT-organisaties zijn klaar om serieus te gaan sturen met architectuur. Ofwel: organisaties gaan actief aan de slag met het bepalen van een doelarchitectuur. Tot voor kort gold dat je een enterprise architecture zoveel mogelijk gestandaardiseerd moest houden. Bijvoorbeeld: een X86-platform met Windows Server 2012 als operating system, Hyper-V als virtualisatiestandaard en SQL als database. Of SAP op Linux met Oracle databases. Netwerk alleen op basis van Cisco. Een en ander keurig vastgelegd in designs. Volgens de schrijvers van het eerdergenoemde boek volgen er na de technoligiestandaardisatie nog twee fasen in het bereiken van de doelarchitectuur: optimized core en business modularity. Juist ‘optimized core’ bevat kansen voor cloudhosters die zich focussen op de zakelijke markt.

Overigens: anno 2014 zouden cloudhosters ook hun toegevoegde waarde kunnen bewijzen in  de standaardisatiefase. Juist in die fase vinden de grote consolidatieslagen plaats. En dat is een mooi moment voor cloudsourcing. Waarom zou je als bedrijf nog zelf die tech-refresh doen, als een cloudprovider alles heeft staan wat je nodig hebt? De cloudomgeving zou op die manier onderdeel uitmaken van de enterprise architecture. De grote maar is dat de gedachte achter de standaardisatiefase in enterprise architecture haaks staat op cloudsourcing. Juist de technologie – de hardware, virtualisatiesoftware, etc – is de verantwoordelijkheid van de cloudprovider. De klant neemt een dienst af: x vcpu’s, x geheugen, x vps’en, noem maar op.

Bij optimized core wordt het nog sterker. De klant kijkt in deze fase vooral naar de bedrijfsfuncties en niet meer naar de technologie sec. Uitgangspunt is dat de technologie conform de architectuur homogeen is en geschikt om de businessprocessen optimaal te ondersteunen. “IT haalt kritische data uit enterprisesystemen en maakt deze data geschikt om te gebruiken in business processen en andere IT-omgevingen.” Deze zin komt uit een proefschrift – gepubliceerd door SAP – van Sven Feurer die aan de universiteit in Karlsruhe promoveerde op SOA. In 2007. Pré-cloud dus. Zeven jaar later klopt het nog steeds. Alleen: de data zit tegenwoordig in de cloud. Juist daarom kunnen cloudproviders hun toegevoegde waarde tonen als ze duidelijk maken dat hun cloudoplossingen deel uitmaken van de enterprise architectuur.

Dat is precies wat Amazon, Microsoft, SoftLayer (IBM) en in mindere mate Google doen: ze zitten bij hun zakelijke klanten aan tafel. Als consultants. Ze maken AWS, Azure of SoftLayer onderdeel van de architectuur.  Het slechte nieuws is dat een aantal platformen de genoemde partijen al hebben verklaard tot de grote winnaars in de cloud. Het goede nieuws is dat Amazon, Microsoft en Google dat inderdaad zijn. Allemaal Amerikaanse bedrijven die het met dank aan Amerikaanse rechters moeilijk gaan krijgen in Europa. Los daarvan: cloud is meer dan IaaS. Veel meer. Zeker vanuit het perspectief van EA is het waardevol om naar de cloud vanuit een ‘keten’ te kijken, of beter nog vanuit een dienst. Vanuit EA kunnen cloudproviders meedenken over branchespecifieke oplossingen. Dat betekent dat cloudproviders meer en vaker hun plekje als consultant moeten veroveren in de EA-teams bij hun klanten.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.