Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

‘Lucht over de server blazen is de meest inefficiënte manier van koelen’

  • Door
  • Edwin Feldmann
  • geplaatst op
  • 14 augustus 2014 08:01 uur

De verkoop van vloeistof gekoelde producten voor datacenters zit in de lift. Dit jaar zal de omzet van deze producten met 40 procent stijgen.

Dat is althans wat het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS onlangs voorspelde. In Nederland loopt het nog niet zo’n vaart. Het koelen van servers in datacenters met behulp van vloeistof wordt nu vooral gebruikt bij supercomputers, laat Michiel Eielts, de Benelux-directeur van Equinix, desgevraagd aan ISPam.nl weten.

Dat beeld wordt beaamd door Green IT Amsterdam. “Wij zien wel ontwikkelingen op het gebied van liquid cooling, maar komen het nog niet op grote schaal tegen”, reageert Maikel Bouricius, project manager bij Green IT Amsterdam Region. En dat terwijl het wel voordelen biedt. “Het voordeel zit hem dat je geen buitenlucht koeling of welke vorm van omgeving koeling meer nodig hebt”, stelt Bouricius.

3M is zelf een producent van onder meer liquid cooling-oplossingen. “Het koelen van servers met vloeistoffen gebeurt nu vooral bij high performance computing-omgevingen, zoals supercomputers”, bevestigt Sven Baelden van 3M. Het is echter wel in opkomst maar alleen bij heel gespecialiseerde toepassingen, aldus Baelden.

Bij liquid cooling worden servers gekoeld met een vloeistof (geen water) met een lager kookpunt. De damp van door de servers verwarmde vloeistof stijgt op, condenseert en komt weer terug in de koelbak. De voordelen van liquid cooling zijn legio, aldus Baelden. “Zo kunnen servers bijvoorbeeld meer load aan waardoor je veel minder serverruimte nodig hebt en de kosten voor de koeling dalen omdat het proces veel minder energie kost dan lucht over de server heen blazen.”

“Lucht over een server blazen is echt de meest inefficiënte manier van koelen. Als je als kind je vinger verbrandt, ga je toch ook niet langs je vinger blazen, dan houd je hem onder de kraan. Met servers is dat net zo.”

Garantie
Datacenters en zeker colocaties zijn terughoudend met vloeistofkoeling. “Zij zijn afhankelijk van de serverfabrikanten en de klanten. Als die horen dat de servers met vloeistof worden gekoeld, gaan ze daar weg omdat de apparatuur er nog niet op aangepast is.” Eric Lisica, Operations Director bij EvoSwitch, ziet dat ook in de praktijk. “Bij EvoSwitch gebruiken we geen liquid cooling, en we weten ook niet van andere carrier-neutrale colocatieproviders die deze wijze van koeling op schaal hanteren”, aldus Lisica.

Bovendien levert het koelen met vloeistof – in ieder geval op korte termijn – een hogere PUE op omdat de hoogte van de IT-power flink omlaag gaat. Je kunt gewone servers wel geschikt maken voor koeling met vloeistof, stelt Baelden, maar dan moet je de printplaat gaan aanpassen en ventilatoren eruit moeten. “En als je dat doet dan vervalt je garantie, dus daar schrikken velen voor terug. De datacenterbranche is nog conservatief wat dat betreft.”

Robin, 14 augustus 2014 10:51 am

Nee, ik zou het er ook niet overheen blazen dat heeft totaal geen nut!

Andries Louw Wolthuizen, 17 augustus 2014 12:45 pm

Toch zijn er zeker wel grote namen (in Europa) die vloeistofkoeling op industriële schaal inzetten; bijvoorbeeld OVH. Al hebben die wellicht de luxe om alles in eigen handen te hebben, omdat er geen losse 1U's worden verhuurd.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.