- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 13 december 2006 11:48 uur
De Eerste Kamer heeft vorige week het wetsvoorstel voor wijzigingen in de Telecommunicatiewet aangenomen. Dit ging niet zonder slag of stoot, voorafgaand was er nog een stevige beraadslaging tussen senator Franken en minister Wijn.
Al ging het daarbij voornamelijk over problematiek die mogelijk zou kunnen ontstaan over het eigendom van de netwerkkabels en dat notarissen daarmee in een lastige positie zouden komen bij de beoordeling daarvan. Na de beraadslaging werd het wetsvoorstel overigens wel zonder stemming aangenomen.
De wijzigingen die in het wetsvoorstel zijn opgenomen zijn vooral dat de rechten en plichten van alle betrokken partijen duidelijk zijn afgebakend.
Allereerst is er het verbod voor gemeenten om zelfstandig een telecommunicatienetwerk aan te leggen of te exploiteren, met de uitzondering dat een minderheidsbelang is toegestaan mits zonder deelname van de gemeente er geen (vergelijkbaar) telecommunicatienetwerk tot stand zal komen.
Ook niet geheel onbelangerijk is dat er een wettelijke verplichting komt om kabels ten behoeve van openbare telecommunicatienetwerken onder en op zowel openbaar- als prive-terrein te laten lopen. Uitzondering hierop is prive-terrein dat deel uitmaakt van een woning. Echter dient een eigenaar van een dergelijk prive-terrein en zelfs woning toe te staan dat er kabels onder of door het terrein of woning lopen ten behoeve van de aansluiting van een eindgebruiker.