Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Groei cloud vraagt om global cloudarchitectuur

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 11 november 2014 08:00 uur

Natuurlijk zijn rapporten over groei, geschreven door technologiebedrijven altijd een tikkie verdacht. Hoe legitiem zijn de cijfers, hoe is er onderzocht? Cisco brengt elk jaar een rapport uit over de groei van het netwerkverkeer in de datacenters, wereldwijd. Dat bedrijf voorspelt nu een jaar-op-jaar groei van dat verkeer, tot een duizelingwekkende 8,6 zettabyte in 2018: een 8,6 gevolgd door twintig nullen.

Cisco kijkt in haar berekening naar verkeer tussen de datacenters onderling en het verkeer tussen datacenter en eindgebruiker. Het gebruik van public clouddiensten bepaalt op die manier een groot deel van die enorme hoeveelheid verkeer. Cisco verwacht zelfs dat tweederde van het totale verkeer in 2018 wordt veroorzaakt door verbindingen die eindgebruikers hebben met datacenters, lees: public clouddiensten.

Daar moeten een paar kanttekeningen bij worden gemaakt. Om te beginnen zal de huidige infrastructuur absoluut niet in staat zijn om dit verkeer te routeren. Verkeer genereert bovendien data, immense hoeveelheden data die ergens moet worden opgeslagen en verwerkt. Dat vergt slimme datacenters en niet de datacenters zoals we die op dit moment nog veel zien. Datacenters zullen moeten nadenken over manieren om de infrastructuurdichtheid te verhogen: meer doen op dezelfde infrastructuur. Natuurlijk zijn diverse partijen al ver in virtualisatie, maar er is veel meer nodig. Ook de laag onder computing power moet ‘leaner’ met bijvoorbeeld netwerkvirtualisatie en opslag in met gevirtualiseerde opslagtechnieken op zowel SAN als NAS. Alles is er al. En natuurlijk: Cisco is een belangrijke speler op de markt voor deze technologieën.

Maar er speelt nog een harde grens mee: IPv4. Als we dat probleem niet aanpakken, zal er snel een eind komen aan de door Cisco voorspelde groei in de cloud. Klopt, de boodschap wordt eentonig. Natuurlijk zal cloud groeien, we zullen er echter wel wat obstakels op moeten ruimen voordat we met z’n jubelend de champagne opentrekken omdat we denken een stukje van een enorme koek – ter waarde van wereldwijd 127 miljoen omzet in de public cloud in 2018 – mee te kunnen snoepen.

Er valt niets te snoepen als we op het hoogste niveau niet echt gaan nadenken over de global cloudarchitectuur. Global. Da’s niet alleen de VS. Of alleen grote Amerikaanse providers. Ook Europa moet hierin volwaardig gaan participeren.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.