- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 31 oktober 2008 08:03 uur
Het .be-domein registry DNS BE gaat per 25 november een lock in voeren voor .be-domeinen, vergelijkbaar met de lock voor .com, .net en .org domeinen. Indien de lock is gezet is het voor andere DNS BE agenten onmogelijk om het gelockte .be-domein te verhuizen, zo heeft Marc van Wesemael, general manager van DNS BE tegenover ISPam.nl bevestigd.
Het is de bedoeling dat de lock wordt aangebracht op verzoek van de houder van een .be-domein en moet als extra bescherming dienen om te voorkomen dat er een ongewenste verhuizing wordt opgestart, waardoor de houder van een .be-domein in paniek kan raken en om te voorkomen dat er continue opnieuw verhuizingen kunnen worden opgestart door andere agenten voor een bepaald domein.
Aan de andere kant is het expliciet niet de bedoeling om de lock te gebruiken om het wanbetalers onmogelijk te maken om naar een andere agent te verhuizen. Daarbij is het sowieso mogelijk voor de houder van het domein en DNS BE om de lock alsnog te overriden. Daarnaast kan DNS BE in een uiterste geval ook besluiten om de mogelijkheid om domeinen te locken voor een individuele agent uit te schakelen, zo stelde Van Wesemael.
Gezien Van Wesemael ook general manager van EURid is heb ik hem meteen gevraagd of er voor .eu-domeinen een vergelijkbaar systeem aankomt. Ook dat is waarschijnlijk, maar op dit moment is er nog een dialoog over met de verschillende .eu-registrars over wat zij wenselijk achten. Als er een lock voor .eu-domeinen komt, dan zal dat in minder strenge vorm zijn als dat er nu voor .be-domeinen komt.
Ook SIDN heb ik gevraagd of er plannen zijn om een vergelijkbaar systeem in te voeren als bij onze zuiderburen. Marketing manager Michiel Henneke heeft tegenover ISPam.nl aangegeven dat daar vooralsnog geen plannen voor zijn. Er is namelijk altijd een spanningsveld tussen het beoogde gebruik van een dergelijk systeem en de praktijk. In het verleden bij de EPP consultatie heeft SIDN al aangegeven wel met tokens te willen gaan werken bij verhuizingen, maar de verspreiding van de tokens is daarbij het grote struikelblok.