- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 16 januari 2015 08:00 uur
De behoefte aan storage groeit al jaren. Analisten verwachten dat deze behoefte in de komende jaren explosief zal toenemen, juist door big data. Dat betekent voor datacenters forse investeringen in storage. En dat terwijl er misschien mensen zijn met een eigen NAS-server of vrije SSD-schijven die de capaciteit niet volledig benutten. Als je die ruimte nu eens zou kunnen benutten? Zie daar het simpele idee achter Storj.
Storj won vorig jaar al de Bitcoin Hackathon in Texas en is sindsdien bezig met een gestage opmars. Dat had vooral te maken met de wijze waarop Storj haar leveranciers beloond. Leveranciers zijn in deze mensen die vrije schuifruimte ter beschikking stellen aan Storj. Ze krijgen hiervoor betaald in Storjcoins, net als Bitcoins een virtuele valuta. Evenzogoed heeft het bedrijf wel harde, echte centjes nodig om van start te kunnen. Storj haalde met crowdfunding de benodigde fondsen op en is inmiddels met de bètatesten begonnen. Het idee achter gedecentraliseerde cloudstorage is eenvoudig: mensen die veel ruimte over hebben op hun eigen opslagmedia, kunnen deze vrije ruimte verkopen aan Storj, permanent of tijdelijk.
De technologie die Storj gebruikt is dezelfde als bij peer-2-peer-diensten. Gebruikers downloaden software dat een map plaatst op de desktop, bijvoorbeeld in Windows Explorer. In die map kunnen bestanden worden geplaatst, zoals je dat ook doet bij bestanden die op de harde schijf van een pc worden bewaard. Storj zorgt er vervolgens voor dat deze bestanden worden ‘verdeeld’ over beschikbare schijfruimte: een bestand wordt dus nooit in zijn geheel op een cloudmedium geplaatst. Storj gebruikt hiervoor een algoritme dat de bestanden in blokken van 8 of 32 MB knipt en daarna versleuteld.
Wellicht een aardig model voor een Nederlandse provider om een dienst op te ontwikkelen: peer-2-peer cloudstorage.