Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Winst Microsoft zal onder druk blijven staan met cloud

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 29 januari 2015 08:00 uur

Microsoft kreeg een flinke tik na de publicatie van de jaarcijfers. Het aandeel zakte bijna direct met 9 procent en dat is fors. Aanleiding, als altijd: de tegenvallende resultaten. Hoewel de omzet steeg, bleef de winst per aandeel flink achter. Microsoft maakt op dit moment een transitie door van het licentiemodel naar een model dat vooral leunt op cloudservices. Het is de transitie die veel grote IT-bedrijven op dit moment doormaken. En dat gaat niet zonder slag of stoot. Maar uitgerekend Microsoft zou in een prima positie moeten verkeren om deze transitie succesvol af te ronden.

Probleem met clouddiensten is de marges: die zijn laag, veel lager dan op licenties. Om cloudservices te kunnen leveren – volledig schaalbaar, wanneer de klant maar wil en graag per gisteren – moet een bedrijf echter flink investeren. In het geval van cloud is dat vrijwel altijd een voorinvestering en laten ondernemingen als Microsoft daar nu juist een flink probleem mee hebben. Het businessmodel van Microsoft – of Oracle of zelfs IBM – is niet gebouwd op het doen voor voorinvesteringen voor hardware. Met de lage marges op clouddiensten, duurt het lang voordat die investeringen zijn terugverdiend.

Alle grote IT-service providers die hun diensten vanuit cloudproposities gaan leveren, krijgen te maken met deze uitdagingen. De transitie is niet louter een technologische transitie, maar ook een businesstransitie. Cloud vergt nu eenmaal andere business- en verdienmodellen. Komt nog eens bij dat cloudklanten minder honkvast zijn dan traditionele IT-klanten waarbij meerjarige contracten volstrekt normaal waren. In de cloud is ‘agile’ het magische begrip: de klant wil wendbaar zijn, de leverancier moet dus ook wendbaar zijn. Clouddiensten moeten per maand, week of uur op- of af te schalen zijn.

Microsoft is met Azure inmiddels een grote speler in de cloud, maar zit nog volop in de transitie. Dat zie je terug in de cijfers die het deze week publiceerde: sterke groei in clouddiensten (plus 114 procent voor Azure, Office365 en CRM Online), maar achterblijvende winstcijfers. Toch heeft uitgerekend Microsoft een sterke troef in handen en die kaart heeft het nog niet uitgespeeld. In vrijwel alle grote datacenters staan Microsoft-servers.

Hetzelfde geldt inmiddels voor VMware. Beide ondernemingen zijn voortdurend op zoek naar manieren om hun capaciteit te vergroten. Dat kun je doen in nieuwe datacenters, hetzij in eigendom of in lease, of door ongebruikte capaciteit in klantdatacenters bij te schakelen. Dat is dan ook de strategie die Microsoft gaat volgen, zeker bij klanten die een deel van hun IT op locatie (on premise) willen houden, maar wel willen integreren met services in Azure. Ook VMware bewandelt dit pad met vCloud Air Services.

Dit is een groot voordeel dat Microsoft – en VMware – heeft ten opzichte van de absolute koploper, AWS. Maar: Microsoft zal moeten blijven investeren. Dat doet het ook. Voor Azure komen er nieuwe datacenters in onder meer Australië en India. Ook voor het komende jaar zal Microsoft flink meer omzet boeken voor cloudservices, maar het zal nog wel enige tijd duren voordat het bedrijf dezelfde winsten gaat halen als uit de licenties. Als dat al gaat gebeuren.

[advpoll id=”117″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.