Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wat valt er te winnen met cloudcertificering?

  • Door
  • Rashid Niamat
  • geplaatst op
  • 1 april 2015 08:00 uur

De trend dat steeds meer IT-bedrijven zich laten certificeren naar ISO 9001, 27001 en andere ‘erkende onafhankelijke standaarden’ is duidelijk zichtbaar. De voordelen wegen steeds vaker op tegen de nadelen. Gezien worden als serieuze potentiële leverancier is belangrijker dan de kosten die ermee gemoeid zijn.

De huidige certificeringsmethoden zijn op een enkele uitzondering na allemaal pré-cloud. Dat binnenkort naar een nieuwe ISO (specifiek voor cloud) kan worden gecertificeerd, geeft aan dat er op dit terrein vorderingen worden gemaakt. Het voordeel van zo’n nieuwe standaard lijkt dan ook glashelder.

Maar de vraag die nog weinig gesteld wordt: is er op dit moment dan sprake van onduidelijke cloud gerelateerde claims door partijen die hiermee voorkomen gaan worden? Het antwoord op die vraag is ja. Er zijn twee situaties die met een nieuwe dedicated cloudcertificering inzichtelijker gemaakt gaan worden. Het is overigens vast geen toeval dat in Duitsland hierover het meest is gepubliceerd, kijk maar naar de strikte privacywetgeving en de manier waarop aanbieders daar zijn georganiseerd.

Wat op dit moment als belangrijkste voordeel wordt gezien door de Duitse aanbieders, is dat het verschijnsel cloud washing hierdoor een halt toegeroepen gaat worden. Dat impliceert dat er anno 2015 nog steeds partijen zijn die pretenderen clouddiensten te leveren, dat zelfs vanuit gecertificeerde omgevingen, maar dat feitelijk niet doen. Dat dit soort situaties, waarbij de klant iets anders krijgt dan waarvoor hij betaalt, niet beperkt blijft tot Duitsland mag duidelijk zijn. Cloud washing komt overal voor en daarom is het prettig dat er een ISO voor cloud komt. Bedrijven die op basis van een non-cloudbased architectuur opereren kunnen die ISO zeer waarschijnlijk niet voeren.

Een ander punt dat wordt genoemd, en deze keer is dat nadrukkelijk niet beperkt tot alleen Duitse partijen, is de mogelijkheid dat specifieke cloudcertificeringen bijdragen aan het uitbouwen van cloudmarktplaatsen. Daarmee worden de virtuele handelsplatformen voor aanbod van cloudcapaciteit bedoeld. Een aantal van deze platformen is al actief, ook in Nederland, maar het ontbreken van o.a. goede cloud-specifieke certificering staat een doorbraak nog in de weg.

Samenvattend: Met cloudcertificering valt een hoop te winnen. Het helpt de markt transparanter te maken. Dit is niet alleen in het voordeel van aanbieders, die hierdoor oneerlijke concurrentie zien afnemen. Ook voor de afnemer, of dat nou een onderneming is als eindgebruiker, of een hoster in zijn rol als reseller is dat goed nieuws.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.