- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 2 januari 2007 20:45 uur
Op 27 december ging IceHosting verhuizen van TelecityRedbus 3 naar GlobalSwitch. Naast het migreren van datacentrum, ging IceHosting meteen ook over op een eigen netwerk.
De verhuizing begon met het afsluiten van de servers om 20:00 uur, waarna om 20:15 uur werd begonnen met het afkoppelen en het gereed maken voor transport van de totaal 70 servers. Om 22:00 uur werd vertrokken vanaf TelecityRedbus 3 en koers gezet richting GlobalSwitch. Om 22:15 uur werd aangekomen bij GlobalSwitch.
In GlobalSwitch moesten de servers allemaal van slidingrails worden voorzien en in verband met de verandering van netwerk moesten de IP-adressen van alle servers ook worden aangepast. Vooral het her-configureren van alle servers viel vies tegen, ondermeer daarom duurde het tot 7:00 uur ’s ochtends totdat de eerste servers weer online waren. De laatste server was rond 20:00 uur weer online.
Naar mijn idee is een migratie die 24 uur duurt véél te lang, en zelfs als de planning, dat de verhuizing totaal 13 uur zou duren, gehaald was. Dan was dat naar mijn idee veel te lang geweest. Echter heb ik begrepen van IceHosting directeur Roland Kamphuis dat de verhuizing niet gefaseerd kon worden uitgevoerd, omdat ze vrij ad-hoc uit TelecityRedbus 3 dienden te vertrekken. Zulke berichten heb ik van meerdere ISP’s gekregen die verhuisd zijn of nog gaan verhuizen. Dus dat klinkt niet onaannemelijk. Anderzijds hadden ze er ook voor kunnen kiezen om de servers in twee of drie batches van 25 servers te verhuizen in plaats van alle 70 tegelijk, waardoor de downtime per server een stuk minder had kunnen zijn.
Het is wel goed te noemen dat ze bij IceHosting de servers eerst hebben laten afkoelen voordat ze gestart zijn met de daadwerkelijke verhuizing, het transport van de servers. Volgens IceHosting directeur Roland Kamphuis zijn er om die reden geen hardeschijven gesneuveld tijdens het transport. Naast een gezonde dosis geluk, zal het afkoelen van de servers daar wellicht ook bij geholpen hebben.
Over het eigen netwerk van IceHosting heb ik wel mijn twijfels. Het beheer zal door IceHosting zelf worden gedaan. Waarbij ik me vooral afvraag of er wel genoeg kennis in huis is om een netwerk te beheren, zeker gezien er zelfs op de speciale verhuispagina van IceHosting trots wordt vermeld dat op 13 december de BGP Training van de NL-ix is bijgewoond. Voor de meeste problemen zal er op die manier vast voldoende kennis aanwezig zijn. Ik ben echter bang dat er voor de wat ernstigere problemen niet genoeg kennis aanwezig is. Daarvoor zou wel een overeenkomst met een ander bedrijf zijn voor dat soort gevallen, al heb ik daar enigszins mijn twijfels over of dat wel echt zo is.
Het is lastig om een oordeel te vellen over deze verhuizing. De verhuizing moest enigszins op stel en sprong en daarnaast maakt het tegelijkertijd migreren naar een eigen netwerk het er niet makkelijker op. Zoals ik al eerder opmerkte hadden ze de verhuizing beter in twee of drie batches van 25 servers kunnen doen.
Naar mijn idee doen ze bij IceHosting heel erg hun best om de zaken en zo ook deze verhuizing goed aan te pakken en zo werd ik door directeur Roland Kamphuis ook netjes te woord gestaan (op MSN). Echter merk je ook dat sommige dingen nog niet goed genoeg zijn doordacht dan wel dat er te lichtzinnig over bepaalde dingen wordt gedacht.
Zo zie je op een van de foto’s in twee racks, op/tussen servers een kartonnen doos met materiaal staan. In datacentra dien je met brandvertragende materialen werken en karton is juist zeer brandbaar. Volgens directeur Roland Kamphuis is dat echter tijdelijk en er voor volgende week geen karton meer in de racks te vinden zijn. Echter ben ik van mening dat je zowiezo geen andere zaken dan servers en apparatuur in je rack dient te hebben.
Foto: IceHosting, meer foto’s staan hier.