Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

1&1 bouwt datacentrum in atoombunker

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 10 november 2008 08:05 uur

De Duitse hoster 1&1, onderdeel van United Internet, heeft aangekondigd een datacentrum te gaan bouwen in een oude atoombunker in Hanau, een stad onder de rook van Frankfurt am Main. Tot 10 jaar geleden deed het pand dienst als Siemens fabriek waar nucleaire MOX splijtstaven voor gebruik in kerncentrales werden geproduceerd. 1&1 maakt nu van het pand een datacentrum met 10.000m2 netto datacentrum vloer oppervlakte zo liet 1&1 woordvoerder Andreas Maurer tegenover ISPam.nl weten.

Wel zal het datacentrum in stappen ontwikkeld worden, op dit moment host 1&1 al zo’n 55.000 servers en daar komen er maandelijks 1.000 bij. De initiĆ«le investering zal naar schatting zo’n 10 tot 15 miljoen euro bedragen. Op basis van de huidige groei verwacht 1&1 dat het datacentrum binnen enkele jaren gevuld moet kunnen zijn. De drie belangrijkste factoren die bijdragen aan de groei zijn: dedicated hosting, backup en redundantie diensten voor andere datacentra en nieuwe diensten als Software as a Service (SaaS) en Cloud Computing.

De keuze voor het pand in Hanau heeft drie redenen. Allereerst staat er al een geschikt pand, wat de bouw van het datacentrum enorm versneld. De tweede reden is dat het als nucleaire bunker de fysieke beveiliging van het pand al goed genoeg is voor een datacentrum. De derde reden is dat 1&1 op zoek was naar een locatie met enige afstand tot hun huidige datacentra in en rondom Karlsruhe. Hemelsbreed is de afstand tussen Hanau en Karlsruhe zo’n 150km.

Interessant is het dat de beschikbaarheid van voldoende stroom geen van de redenen is voor dit pand, in heel Duitsland is het geen enkel probleem om voldoende stroomcapaciteit te krijgen aldus Maurer. Het feit dat het pand vroeger een nucleaire fabriek was die ook veel stroom gebruikte is daarom enkel een leuke extra.

De stroom die in het nieuwe datacentrum gebruikt wordt zal uit hernieuwbare bronnen komen. Wat voor energiemix er wordt gekozen weet men op dit moment nog niet, voor de huidige datacentra worden er energiecertificaten van waterkrachtcentrales gekocht. Daarnaast zal het datacentrum in Hanau ook zodanig ontworpen worden zodat het efficiƫnter wordt dan de huidige datacentra van 1&1 die een PUE (Power Effectiveness Unit) factor van 1.7 tot 1.8 hebben. Onder meer door het gebruik van freecoolers.

Ondanks de enorme grootte van het datacentrum verwacht 1&1 dat het project maar 20 banen in Hanau zal opleveren, omdat er enkel medewerkers nodig zijn om nieuwe servers te installeren, defecte hardware te vervangen en onderhoudt te plegen aan de datacentrum infrastructuur. Zodra het datacentrum operationeel is verwacht 1&1 dat er maximaal 20 tot 30 medewerkers nodig zijn om het datacentrum draaiende te houden.

De foto’s (1&1):

Dennis Wijnberg (JR Online), 10 november 2008 9:29 am

Idee komt me bekend voor? In Nederland heb je die mogelijkheid natuurlijk ook Virtu/Equinix/wij in Enschede! Zeer indrukwekkend.

Harry, 10 november 2008 9:42 am

Klinkt inderdaad bekend Dennis.

Doet me een beetje denken aan het Cyberbunker avontuur :)
Of aan het onlangs uitgebrandde Sealand.

Michel, 10 november 2008 12:47 pm

Vind de cyberbunker er toch stoerder uit zien ;)

Peter, 10 november 2008 3:38 pm

Het is geen atoombunker maar een fabriek waar gewerkt werd met radioactieve materialen. Dat is toch een behoorlijk verschil. Titelwijziging van toepassing? :)

Arnout Veenman, 10 november 2008 4:32 pm

@Peter, de woordvoerder van 1&1 noemde het gebouw letterlijk een atoombunker, dus dat zal het dan wel zijn. :)

Peter, 11 november 2008 11:14 am

Lost in translation dan? In hun persbericht wordt met geen woord gerept over een bunker: http://www.1und1.de/index.php?&page=press&mode=displayDetail&id=690

Het was een opwerkingsfabriek, geen atoombunker.

Arnout Veenman, 11 november 2008 3:55 pm

@Peter, "nuclear bunker" was de letterlijke term die de 1&1 woordvoerder gebruikte. Sowieso is het ook wel logisch dat het een atoombunker is, omdat ongelukken in de fabriek er natuurlijk niet toe zouden mogen leiden dat de omgeving radioactief besmet raakt.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.