- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 5 maart 2015 08:00 uur
Vaak is het onrechtmatige inhoud die in Nederland wordt gehost, die de hostingbranche slechte publiciteit oplevert. Het is daarom goed om te zien dat DHPA en ISPConnect meedoen aan verschillende initiatieven om daar iets aan te doen. Beide organisaties werken mee aan het instandhouden van het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de Nationale Politie en een onderzoek naar hosters die structureel of bewust onrechtmatige inhoud hosten.
Het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) van de Nationale Politie is het expertisecentrum dat unieke kennis en ervaring met de opsporing en bestrijding van frauduleuze webshops. Internetters kunnen via de website mijnpolitie.nl aangifte doen van criminaliteit. Recent waren er signalen dat het LMIO zou worden opgeheven.
DHPA en ISPConnect kwamen daarom samen in actie, zo staat in de nieuwsbrief van de DHPA:
Door de intensieve samenwerking van LMIO, de stichting Opgelet op Internet, DHPA, ISPConnect en THTC (Team High Tech Crime) zijn successen geboekt. Het resultaat mag er zijn: frauduleuze webshops worden nauwelijks tot niet meer in Nederland gehost. Als ze er al zijn, dan gaan ze snel onmiddellijk offline omdat de procedure NTD (Notice-and-Take-Down) door hosters in Nederland vrijwel altijd goed en snel wordt toegepast.
Vanuit de gedachte dat juist deze manier waarop branche, overheid en meldpunt samenwerken, het allerbeste voorbeeld is van de manier waarop cybercrime moet worden bestreden: met een multi-stakeholder aanpak. Vandaar dat ons veel gelegen was aan het in standhouden van deze voorbeeldfunctie.
Beide brancheorganisaties lieten door adviesbureau Considerati een brief sturen naar de politietop over de kwestie. Ook werden er door PvdA-kamerlid Astrid Oosenbrug kamervragen gesteld. Naar aanleiding van beide acties werd door de minister steun toegezegd voor behoud van het initiatief. DHPA en ISPConnect hebben vanuit de politietop te horen gekregen dat LMIO behouden zal blijven.
Daarnaast zijn DHPA en ISPConnect betrokken bij een onderzoek naar hosters die bewust of structureel (te) veel onrechtmatige inhoud hosten. Ook wel “Bad Hosting” genoemd. In het kader van dit onderzoek van het Team High Tech Crime (THTC) van de politie en het openbaar, is door onderzoeks van de TU Delft een methode ontwikkelt om de “badness” te testen. DHPA en ISPConnect zijn gevraagd om de methodiek te testen.
In de nieuwsbrief stelt de DHPA het belangrijk te vinden dat de objectiviteit van het onderzoek vaststaat en dat er geen sprake zal zijn van “naming and shaming” en dat er een gerichte follow-up zal zijn vor hosters waarvan het vaststaat dat ze zich structureel aan het ondersteunen van onrechtmatige inhoud schuldig maken.