- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 19 november 2008 08:05 uur
Gisteren zouden in de Jaarbeurs in Utrecht de IPv6-awards uitgereikt worden. De jury en de IPv6 Task Force hebben echter besloten dit jaar de awards niet door te laten gaan. Onvoldoende nominaties en belangstelling vanuit het bedrijfsleven zou de oorzaak zijn. De redactie van ISPam.nl heeft daarom contact gezocht met enkele betrokkenen en hen naar de visie gevraagd. Wat vinden zij van de afgelasting en hoe moet de promotie van IPv6 gebruik nu verder.
Erik Huizer (Voorzitter van de IPv6 Task Force):
Het is triest dat de awards moesten worden uitgesteld. Dat geeft aan dat we in Nederland behoudens enkele uitzonderingen niet ver zijn met IPv6. Het is goed dat de laatste maanden de belangstelling aantrekt. Diverse IPv6 implementatieseminars/cursussen, veel artikelen in pers. We denken dat we door de afgelasting op zijn minst nog aan die publiciteit te hebben bijgedragen. In gelijke mate of meer dan als we met te weinig inschrijvingen door waren gegaan. In 2009 is er weer een kans en we zijn overtuigd dan meer inzendingen te krijgen. De IPv6 TF zou veel meer moeten doen aan publiciteit en promotie van IPv6. Maar ontbeert budget, bestaat uit vrijwilligers en is aangewezen op free publicity. Overheid zou een voortrekker rol moeten spelen in implementatie IPv6. B.v. door in alle relevante aanbestedingen IPv6 te eisen. Gelukkig eist EU nu van lidstaten dat 25% van netwerken in 2010 IPv6 ondersteunt op operationele basis.
Alex Bik (Technisch directeur BIT):
Ik vind het een slechte zaak dat de uitreiking van de IPv6 awards is afgeblazen. Afgezien van het feit dat je je af kunt vragen hoe dat komt, geef je hiermee precies het verkeerde signaal af: ‘Oh, dat IPv6 is niet zo belangrijk, dat doen we dit jaar gewoon niet. Volgend jaar kan ook wel.’ terwijl de taskforce naar eigen zeggen als taak heeft ‘om het belang van de overstap te benadrukken’. Slechte zaak, gemiste kans. BIT vind de overstap naar IPv6 wel belangrijk en zal daarom op 23 januari een (gratis toegankelijk) IPv6 seminar organiseren. Verschillende sprekers zullen aan de hand van praktijkvoorbeelden laten zien dat het implementeren van IPv6 niet moeilijk is en ook niet veel tijd hoeft te kosten.
Niels Huibregts (Woordvoerder XS4ALL):
Zonde dat de IPv6 Awards niet doorgaan! IPv6 zou hoog op de agenda moeten staan van iedereen die zich professioneel met internet bezighoudt. Binnen een jaar of vier zullen de eerste tekenen van een tekort aan v4 IP-adressen zich doen voelen. Omdat modems, routers en andere etc vaak langer meegaan dan vier jaar, betekent dat dat de hardware die je nu aanschaft, alvast moet zijn voorbereid op v6. Inkopers moeten daar rekening mee houden, maar helaas zijn er nog maar weinig mensen echt met het onderwerp bezig.
De overheid zou een rol kunnen spelen bij de promotie van IPv6. Door het goede voorbeeld te geven en ervoor te zorgen dat alle overheidssites alvast op v6 adressen bereikbaar zijn, bijvoorbeeld.
Arnout Veenman (Voorzitter ISPConnect):
Het is enorm jammer dat de IPv6 Awards niet doorgaan. Wat het helaas ook aantoont is dat IPv6 veel te weinig prioriteit heeft in Nederland én de IPv6 Awards en andere goede initiatieven die bijdragen aan de promotie en het creëren van bewustwording rondom IPv6 broodnodig zijn. Het is belangrijk dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen, ISP’s, hosters, bedrijfsleven en niet in de laatste plaats de overheid. Zowel bedrijfsleven als overheden doen er verstandig aan om bij relevante aanbestedingen een “comply or explain” verplichting voor IPv6 Readiness op te nemen. Al is het maar, omdat apparatuur over een langere periode wordt afgeschreven, dan het verwachte moment dat alle IPv4 adressen vergeven zullen zijn.
Roelof Meijer (Directeur SIDN)
Er wordt algemeen verwacht dat de IPv4-adressen in 2010 op zullen zijn. Het is dus van het grootste belang dat bedrijven, ISPs en consumenten inzien dat ze over moeten stappen op IPv6. De IPv6 Awards zijn bedoeld om dit bij die verschillende doelgroepen onder de aandacht te brengen en ze te stimuleren actie te ondernemen. Dat de acties afgezegd zijn baart ons dus erg veel zorgen, het geeft aan dat dit onderwerp nog niet genoeg leeft in Nederland. SIDN sponsort de Award voor ISPs, wij zullen dit onderwerp in 2009 dan ook vaak bij onze registrars onder de aandacht brengen.
Sander Steffann (Co-chair van de RIPE Adress Policy WG):
Ik vind het erg teleurstellend dat de IPv6 Awards niet doorgaan. De Awards zijn in het leven geroepen om IPv6 meer onder de aandacht te brengen in Nederland, en het gebrek aan inzendingen in 2008 laat helaas zien dat dit niet voldoende gelukt is. Ik hoop dat in 2009 het aankomende tekort aan IPv4 adressen, en IPv6 als het antwoord daarop, sterk onder de aandacht worden gebracht. Nu het Ministerie van Economische Zaken IPv6 op de agenda heeft staan voor 2009 kunnen de Internet Providers en het bedrijfsleven niet achterblijven. Ik raad dan ook alle belanghebbenden aan om zich te verdiepen in IPv6. Kennis en ervaring rond het werken met IPv6 zal binnen twee tot drie jaar hard nodig zijn om de verdere groei van het Internet te waarborgen.