- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 21 april 2015 08:00 uur
De Nationale Politie, de Autoriteit Consument en Markt (ACM), het Openbaar Ministerie en de Technische Universiteit Delft zijn in 2014 een project gestart om samen met de hostingbranche cybercrime aan te pakken. Daarbij is in kaart gebracht welke hosters bovengemiddeld veel gebruikt worden voor cybercrime. De bewuste hosters hebben recent een brief ontvangen en zullen binnenkort worden uitgenodigd voor een gesprek.
De hosters die relatief veel worden gebruikt door cybercriminelen zijn door de TU Delft in kaart gebracht. Het gaat daarbij onder meer om hosters die door cybercriminelen gebruikt worden voor het verspreiden van malware, het onderbrengen van kinderporno, het versturen van phishing- en spamberichten en het stallen van gestolen data.
Veel hostingbedrijven zijn al goed op weg om cybercriminaliteit tegen te gaan. Sommige hostingproviders spelen een faciliterende rol bij cybercriminaliteit. Het kan zijn dat u zich als hostingbedrijf niet bewust bent van uw faciliterende rol. Wij gaan daarom onder andere in gesprek met hostingproviders die volgens de meting van het TU Delft hoger scoren dan hun branchegenoten.
Het project met de naam Nederland Schoon, waar we vorig jaar al op ISPam.nl over schreven, heeft tot doel om cybercrime vanuit Nederland in nauwe samenwerking met de hostingbranche aan te pakken. In de brief die aan de hosters is verstuurd (ISPam.nl heeft een kopie van de brief ontvangen), wordt ook gemeld dat er de komende tijd meer acties komen om Nederland zoveel mogelijk te zuiveren van cybercriminaliteit.
Naar aanleiding van de brief heeft ISPam.nl een aantal vragen gesteld aan de politie over de doelstellingen en de rol van hosters in het project. Op basis daarvan zullen we binnenkort nog een artikel aan Nederland Schoon besteden.
[advpoll id=”136″ title=”Vraag van de dag” width=”100%”]