- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 18 november 2008 08:01 uur
Het is alweer 20 jaar geleden dat Nederland op het internet werd aangesloten. Op maandag 17 november 1988, om half drie ’s middags, ontving systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam het nu historische e-mailtje dat het CWI officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet.
Dankzij de inspanningen van Beertema was het Nederland dat als eerste land buiten Amerika dat als eerste op het internet was aangesloten. Ook was Beertema de grondlegger van het .nl-domein, of zoals hij zichzelf noemt de godfatherof.nl én waardoor .nl het eerste officiële ccTLD is. Voor zijn pionierswerk werd Beertema in 1999 dan ook terecht gedecoreerd en benoemt tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Nu 20 jaar later is het internet niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Volgens een onderzoek van KPN naar het internet gebruik in Nederland is het zelfs zo dat de meeste Nederlanders maximaal één dag zonder internet kunnen én dat er ’s ochtends vroeg vaak eerst wordt ingelogd nog voor het ontbijt. Dat toont wel aan dat het internet onze levens volledig verandert heeft, en niet in de laatste plaats die van alle ondernemers en werknemers die hun boterham met of via het internet verdienen.
Wel is het nog zo dat het Amsterdamse Sciencepark, waar het CWI is gevestigd, na 20 jaar nog steeds een belangrijk wereldwijd internet knooppunt is doordat de AMS-IX datacentra NIKHEF en SARA daar zijn gevestigd.
Een interview met Piet Beertema ter gelegenheid van 20 jaar internet in Nederland: