- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 2 juni 2015 08:00 uur
Het is de week van de storage. Grote techsites publiceren aan de lopende band berichten over storage-innovaties. Niet zo vreemd. Met de groei van cloud en de komst van big data, groeit ook de behoefte aan opslag. Heel veel opslag en wel zo goedkoop mogelijk. Daar liggen kansen voor bedrijven die slimme storage-oplossingen bedenken en leveren aan onder meer cloudhosters. Veel van die innovaties zijn nog niet breed beschikbaar, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Een van de interessantste: afgedankte Blu-ray discs die als opslagmedium worden ingezet in een datacenter.
Blu-ray. De technologie lijkt al een tijdje ten dode opgeschreven, veel heeft het nooit gedaan. Het was de gedroomde opvolger van de dvd, maar uiteindelijk bleef Blu-ray een product in de marge. Simpel verhaal: de technologie kwam gewoon te laat. Streaming en on-demand was al in opkomst. Toch lijkt er toekomst voor de schijfjes: als storagemiddel. Sony nam vorige week een bedrijfje over dat zich heeft toegelegd op dit gebruik van Blu-ray. Het bedrijf, Optical Archive, is een spin-off van Facebook. De oplossing: een kabinet met 10.000 Blu-ray discs. Totale capaciteit van dat kabinet: 1 Petabyte. En waarschijnlijk past er nog wel meer op het schijfje, als de compressietechniek verder wordt ontwikkeld. Facebook test het systeem op dit moment. Grote voordeel is dat deze oplossing veel minder elektriciteit gebruikt en de storagekosten al met al met een factor 4 terugbrengt.
Nadeel? De technologie is nog niet zover dat je ook daadwerkelijk data kunt zoeken en terughalen als het een keer op de schijven staat, althans niet direct. Het kan dus vooralsnog alleen worden ingezet als ‘cold storage’. Dan zit er misschien meer toekomst in ‘appliances’, het toverwoord in datacentertechnologie. Niet alleen de hardware, maar hardware inclusief services. Geen traditionele storage-oplossing waarbij een kabinet met bijvoorbeeld SAS of SATA-discs simpelweg data opslaat en beschikbaar houdt, maar een apparaat dat ook direct de backup aanstuurt. Snapshots. Restores. Inmiddels zijn er een paar fabrikanten die zo’n soort oplossing claimen te hebben en daarbij lijkt Rubrik de koploper. Rubrik levert een appliance in twee 1U-rack units en stelt dat het apparaat behalve storage, ook backup aanstuurt en ‘instant recovery’ met een RTO van 0. Bovendien heeft de appliance een ‘Google-like’ zoekfunctie zodat data razendsnel kan worden teruggevonden. De mooiste feature: Rubrik kan worden uitgebreid met storage in de public cloud, waarbij de zoekfunctie deze data ook indexeert.
Goed verhaal. Goed genoeg voor een waanzinnige groei en dus enorme investeringen. Rubrik haalde vorige week in één investeringsronde ruim 40 miljoen dollar op, bovenop de 10 miljoen die het eerder dit jaar al van investeerders kreeg. Investeerders die allemaal geloven dat extreme compressie en performance van opslag de toekomst van cloud en big data zal bepalen. Daarin zullen ze gelijk krijgen.