- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 22 juni 2015 08:00 uur
Als cloudbedrijven één ding hebben begrepen, is het wel dat de groeimarkten in Azië en Europa liggen. Zeker instanties en bedrijven die gebonden zijn aan Europese regels voor data, zijn op zoek naar providers die kunnen waarborgen dat data en systemen in Europa staan, bij voorkeur binnen de Europese Unie. Eerder deze maand liet de Chinese grootmacht Alibaba al weten grote plannen hebben voor cloud, ook in Europa. Afgelopen maandag maakte Deutsche Telekom haar strategie bekend. Die strategie is simpel: de grootste cloudprovider worden in Europa.
De ambitie van Deutsche Telekom is niet van de lucht: het wil in Europa concurreren met Amazon. Dat gaat Deutsche Telekom niet alleen doen. Wederom is het een Chinees bedrijf dat hier een belangrijke rol gaat spelen: Huawei. Afgelopen maandag maakten Deutsche Telekom en Huawei bekend dat ze gaan samenwerken op de Europese markt.
Een van de eerste platformen die het bedrijf verder gaat uitbouwen is SAP. T-Systems – dochter van Deutsche Telekom – heeft al meer dan 2,5 miljoen gebruikers op SAP in de cloud. Daarnaast is T-Systems sterk in private cloud-oplossingen. De volgende stap is nu public cloud en dat wil het samen met Huawei gaan doen. Een groei van 20 procent per jaar moet volgens de Duitsers mogelijk zijn. De diensten gaan vooral worden geleverd vanuit het nieuwe datacenter in Biere waar het ruimte heeft voor 30.000 servers. Het datacenter werd in december vorig jaar geopend als ‘Fort Knox voor de cloud’. Huawei moet vooral de apparatuur gaan leveren: goedkoop en flexibel. Nederlandse klanten worden ook gehost in dit Duitse datacenter. De klanten van hostingdochter Strato dat in 2009 werd gekocht door Deutsche Telekom worden wel in eigen datacenters van Strato gehost.
Het gaat in de komende tijd vooral interessant worden om te zien hoe de strategie met Huawei gaat uitpakken voor andere proposities van het bedrijf, zoals webhosting. Vooralsnog lijkt het erop dat Deutsche Telekom zichzelf als cloudbrand wil vestigen, samen met T-Systems en dat de webhostingactiviteiten exclusief bij Strato blijven.
Update 24 juni: Per abuis stond er in dit artikel dat de klanten van Strato ook in het datacenter van Deutsche Telekom in Biere worden gehost. Dat is niet het geval. Strato heeft eigen datacenters.