Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Wie stilt de overnamehonger van EIG?

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 12 augustus 2015 08:00 uur

Het gaat bijna ongemerkt, maar de markt voor webhosting is met een onwaarschijnlijke consolidatie bezig. Dat kan ook niet uitblijven: met de huidige tarieven, is alleen schaalgrootte nog garantie op fatsoenlijke omzet- en winstcijfers. Dat geldt zeker voor internationale hosters in de middenmoot. Het is eten of gegeten worden. En dus zijn bedrijven als GoDaddy en EIG flink actief op het overnamepad. Maar dat gebeurt lang niet altijd transparant.

Zo blijkt uit de presentatie van de kwartaalcijfers van EIG dat het bedrijf dat het in mei en juni weer twee merken aan haar indrukwekkende lijst met hosters heeft toegevoegd. In mei werd voor 13 miljoen dollar Verio overgenomen, in juni gevolgd door Site5 voor 23 miljoen. Volgens TheWhir.com groeide het aantal klanten met 86.000 abonnees tot 4,4 miljoen wereldwijd. Daarbij moet wel worden opgetekend dat dit enorme aantal is verdeeld over zo’n tachtig verschillende merken, waaronder HostGator, BlueHost en BigRock een paar van de meer bekende zijn.

Dat EIG overnames niet aan de grote klok hangt, is ook bekend. Op de eigen site staan slechts een paar grote merken vermeld, maar de volledige lijst met labels en deelnemingen is vele malen langer. In maart stapte EIG ook in bij de Nederlandse start-up AppMachine, daarin heeft EIG een belang van 40%. Het is de strategie van dit bedrijf, ooit eigendom van grote capital investers als KKR en GS Capital. In 2013, midden in de crisis, ging EIG naar de Nasdaq: daar schommelt het aandeel al sinds heugenis rond de – verliesgevende – 16 dollar.

EIG moet de strategie dus wel voortzetten en blijven eten. Probleem is echter dat hosters niet populair meer zijn op de markt. Het is een trucje waar investeerders en beleggers op zijn uitgekeken. En: het levert vrijwel niks meer op, daarentegen zijn de investeringen wel aanzienlijk, zeker met steeds hogere eisen aan security. Al met al geen commercieel model waar geldschieters warm van worden.

Het zorgt ervoor dat kleinere hosters gemakkelijke overnameprooien zijn voor bedrijven die nog wel over een goed gevulde oorlogskas kunnen beschikken en die – niet onbelangrijk – groei door acquisities als strategie hebben. Want laten we alles in perspectief zien: 36 miljoen dollar, ruim 32 miljoen euro, voor 86.000 abonnees… dat is dus ruim 370 euro per abonnement. Dat is extreem goed betaald. Het gaat interessant worden om te zien tot hoe ver de overnamehonger van EIG gaat reiken.

Frits, 12 augustus 2015 7:32 pm

"In 2013, midden in de crisis, ging EIG naar de Nasdaq: daar schommelt het aandeel al sinds heugenis rond de – verliesgevende – zestien dollar."

Vreemde zin. Endurance ging voor $12 naar de beurs, staat nu op $16. Lijkt mij koerswinst van 33% in twee jaar tijd. Niet slecht. Koers heeft ook al ruim boven de $20 gestaan. In 2013 was het in de hostingbranche geen crisis. Ook de vermelding dat beleggers op dit soort bedrijven uitgekeken zijn is niet onderbouwd en gezien de koerswinst sinds IPO totaal uit de lucht gegrepen.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.