Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Mystery shopping: Het advies van Nines, Byte en DataCT over het hosten van een Magento-webshop

  • Door
  • Paula Lina
  • geplaatst op
  • 25 augustus 2015 08:00 uur

Stel je wordt als hoster gebeld door een startende ondernemer die binnen korte tijd een webshop wil openen. Deze ondernemer heeft een webshop laten ontwerpen met Magento en hoeft alleen nog zelf een host te regelen. Probeer je de starter dan het grootste pakket aan te smeren of geef je een afgepast antwoord? Ik nam de proef op de som en belde drie hosters op met de volgende vraag

Ik wil op korte termijn een webshop openen en denk eraan om daarbij gebruik te maken van de software van Magento. Ik heb alleen geen idee hoeveel ruimte ik nodig heb om die site dan goed te laten draaien. Ik begin nog maar net, maar het kan best zijn dat die site snel groter wordt. Welke dienst raden jullie me aan?

Nines
“We zijn gespecialiseerd in websites met veel bezoekers; dan moet je denken aan grote webshops die echt inkomensafhankelijk zijn van de werking van die site. Bij dat soort bedrijven moet je er aan denken dat het echt aanslaat als die tien minuten down is. Daarvoor moet je dan ook echt denken aan een paar honderd euro per maand. Wij zijn niet de goedkoopste partij, kan ik wel zeggen…

Je betaalt voor een hoge beschikbaarheid; ons systeem zit kwalitatief beter in elkaar dan een goedkopere aanbieder; alleen moet je jezelf wel afvragen of je dat nodig hebt en ervoor over hebt.

Als je een kleine webshop hebt, maakt het waarschijnlijk ook niet zoveel uit als hij er vijf minuten uitligt. Dan kun je misschien beter op zoek gaan naar een goedkopere aanbieder, omdat dat waarschijnlijk beter aansluit bij je wensen en budget als starter. Voor wie nog maar net begint en echt een kleine webshop heeft, hebben wij dus eigenlijk geen geschikte dienst.”

Byte
“De allereerste vraag die ik dan stel, is of je zelf het platform zelf gaat ontwerpen of dat je dat laat doen? Want wij zijn gespecialiseerd in het hosten, maar niet in het maken van zo’n website. Verder is het wel handig om te weten waar je Magento op wil laten draaien. Dat kan op een cluster en shared platform; zo’n keuze kan veel verschil maken en bepalend zijn voor wat voor pakket je wil afnemen.

In principe raad ik mensen met een beginnende webshop die nog niet weten hoe groot hij gaat worden, aan om het kleinste Magento pakket af te nemen. Daarmee kun je meteen aan de slag gaan; je krijgt dan meteen de benodigde serverruimte en mocht je dan toch iets meer nodig hebben, kun je altijd nog upgraden. Dat pakket kun je trouwens ook afnemen met een trial die na drie maanden vanzelf afloopt.

Er zijn verschillende pakketten voor Magento die we aanbieden, dat kun je ook op de website zien.
Als je op de homepagina naar Magento gaat door te klikken op de button, wordt je vrij automatisch doorverwezen naar Hypernode, maar als je een wat kleinere webshop hebt of niet goed weet hoe groot die wordt, kun je het beste beginnen met een Shared pakket. Dat kun je kiezen door te klikken op prijzen en rechts onderaan te kiezen voor Magento Shared.”

DataCT
“Magento is eigenlijk heel zwaar, dus daar raden we wel ons Professional pakket voor aan. Over het algemeen hebben we twee pakketten die we aanbieden; standaard en professional. Standaard is meer bedoeld voor de wat meer casual websites, zoals blogs en portfolio’s, oftewel meer informerende sites. Zo’n webshop kun je dan wel laten draaien op een standaardpakket; maar dan is je webshop lang niet zo snel.

Voor een webshop met Magento is nu eenmaal veel rekenkracht nodig, daarom raad ik je het professional-pakket aan. Als je niet zoveel producten verwacht te gaan verkopen, heb je aan 500 of 1000 mb wel genoeg ruimte.
Als je liever toch een standaardpakket afneemt, zou je het nog kunnen overwegen om over te stappen naar een andere software, zoals Open Cart. Dat is een wat lichtere software en die zou je nog op het standaardpakket kunnen draaien.”

Conclusie
Welk pakket je wordt aangeraden, verschilt niet alleen per webshop, maar ook per host. Nines is helder over de doelgroep. Het bedrijf legt je eerlijk uit wanneer je als starter wel of niet bij hen moet zijn; Nines probeert dus geen onnodig kleine vissen binnen te halen.

Waar DataCT zegt dat je beter meteen voor het grootste pakket kunt gaan, raadt Byte je aan om klein (en gratis) te beginnen, om je later mee te laten groeien met je site. Het goedkoopste pakket zit echter op de website helemaal onderin een hoekje verstopt, waar DataCT erg transparant is over de grootte en hoeveelheid pakketten – twee – die ze aanbieden.

Reden voor de verschillende adviezen kan zijn dat de ene hoster zich meer heeft gespecialiseerd in Magento dan de ander. Als ware liefhebber van open source raadt DataCT bijvoorbeeld om ook andere webstoresoftware te overwegen, waarbij je met een goedkoop pakket volgens DataCT beter uit bent.

Marin Heideman, 25 augustus 2015 11:54 am

500-1000MB is ook voor een startende Magento shop best krap. Daarbij denken veel mensen/hosters dat je Magento zomaar even op een "shared" platform kunt knallen. Echter, Magento vereist toch wel een stukje aangepaste hosting met caching. Een gespecialiseerde Magento Hoster kan ook voor startende shops hier al prima hosting voor bieden die toch wat verder gaat dan een simpel 500MB pakketje.

Downtime is 1 ding, en wellicht maakt het voor eens starter inderdaad niet veel uit als de site er een paar minuten uitligt. Echter, veel belangrijk is de laadtijd van de pagina's. Als een potentiële klant een paar seconden moet wachten tot een productpagina geladen is zal hij toch al snel verder gaan shoppen.

Joël van Amerongen, 28 augustus 2015 8:37 am

Wat ik eigenlijk mis in het verhaal, wat is het juiste advies? We hebben nu het advies kunnen lezen van verschillende hosters. Het is volstrekt logisch dat deze ieder een ander advies uitbrengen. Daar hoef je geen onderzoek voor te doen.

Het lijkt me meer nuttig dat een échte Magento specialist wordt geïnterviewd en aangeeft waarop gelet moet worden bij het zoeken van een goede hoster. Wat daarbij komt kijken en welke opties, specificatie en modules nodig zijn (Zie ook opmerking van Marin Heideman). De tweede stap is uitzoeken welke hosters profileren dat ze Magento kunnen hosten. Zo zou ik nooit Nines gebeld hebben, omdat daar niet terug gevonden kan worden dat ze Magento hosten (op de home page de zoek functie gebruikt 0 resultaten = dus geen Magento hosting). Bij Byte en DataCT is dat direct duidelijk al vanaf de home page.

Op dat moment kan je veel beter een conclusie neer zetten of een hoster weet wat er nodig is om Magento te hosten (lees de persoon die je aan de lijn krijgt). Wat denk ik ook wel belangrijk is, hoe gemakkelijk en snel krijg je iemand aan de lijn die jou vragen kan beantwoorden over Magento.

Als je dus weet wat je echt nodig heb om Magento te hosten en weet de adviezen van de hosters volgens mij kan je dan pas echt een goede conclusie opbouwen.

Paula Lina, 28 augustus 2015 11:03 am

Bedankt voor jullie input. Marin, de 500 tot 1000mb was het advies voor een kleine webshop met niet meer dan honderd artikelen.

Joel, ik snap je punt, maar heb dat niet als leidraad gebruikt tijdens het schrijven van het bericht. De mysteryshoprubriek komt echt puur neer op het bereiken en vergelijken van adviezen die bedrijven geven. Dat die verschillend zijn, is in mijn ogen helemaal niet logisch. Als je een kookrecept opzoekt, verwacht je niet drie grotendeels afwijkende bereidingswijzen maar op zijn minst overeenkomsten in de ingrediëntenlijst en vergelijkbare verhoudingen.

Als klant ga je er van uit dat je een professional spreekt die weet wat hij doet, geen amateur. Er is echter geen partij die heeft gezegd 'goh nee dat weet ik ook niet' of 'wij doen niet echt iets met Magento'. Je kunt je afvragen hoe eerlijk dat is. Dit artikel brengt daardoor misschien nog teveel de vraag met zich mee: maar wat heb je nou eigenlijk écht nodig?

Mijn doel was echter niet om te oordelen over de adviezen, maar inzichtelijk te maken hoe bedrijven reageren op een naïeve vraag/potentiële klant en mij viel het op dat er sterk wisselend advies werd gegeven. Dat bekent dus dat er onduidelijkheid is, ook op de markt zelf. Ik zal je advies meenemen voor een volgende keer.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.