- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 18 september 2015 10:00 uur
Wanneer je als hoster buiten de eigen landsgrenzen uitbreidt, dan krijg je niet alleen te maken met andere talen en culturen maar ook met buitenlands recht. Hoe moet je daar als hoster mee omgaan? Tijdens een panel dat wordt gevormd door advocaten David Snead en Fulco Blokhuis op HostingCon Europe (22 en 23 september) staat die vraag centraal. In dit interview geeft advocaat David Snead (cPanel) een voorproefje van het panel en legt hij uit met welke juridische zaken een hoster rekening moet houden die in de Verenigde Staten wil uitbreiden.
Het eerste punt dat Snead aansnijdt is het feit dat het risico om aangeklaagd te worden in de Verenigde Staten sterk wordt overdreven. De verhalen daarover zijn vooral leuke kroegpraat maar in de praktijk valt het heel erg mee. Sinds 1991 heeft Snead te maken gehad met één cliënt die daadwerkelijk werd aangeklaagd. Die praktijkervaring toont aan dat het echt wel meevalt.
De angst om aangeklaagd te worden, lijkt volgens Snead vooral voort te komen uit het feit dat verschillende landen verschillende rechtssystemen hebben. Daar komt bij de dat wetgeving vaag is en uiteindelijk moet die door de rechter worden uitgelegd. Er is daarbij altijd een risico dat je daardoor dat je daadwerkelijk wordt aangeklaagd. En in de VS wordt inderdaad meer geprocedeerd dan in Europe. Echter het risico om aangeklaagd te worden is nog steeds zeer beperkt.
Het (beperkte) risico om aangeklaagd te worden kan eenvoudig ondervangen worden door je daar adequaat tegen te verzekeren. Verzekeren tegen dergelijke risico’s is simpelweg noodzaak. Net zoals je verzekerd bent tegen brand. Er is geen bedrijf dat nooit een fout zal maken en daardoor schadeplichtig is tegenover een derde. Wie geen fouten maakt, verdient waarschijnlijk ook geen geld.
Het risico om te worden aangeklaagd mag dan misschien niet zo groot zijn, maar kort nadat LeaseWeb in de Verenigde Staten een vestiging had geopend werd het bedrijf aangeklaagd door Perfect 10. Helaas zijn er ook ‘copyright trolls’ die misbruik van het recht maken om andere partijen aan te klagen, stelt Snead. Het is niet te ontkennen dat dat soort zaken voorkomen, maar het zijn extremen en het is niet verstandig om op basis van dergelijke extreme gevallen je zakelijke keuzes te baseren.
Sterke arm
Het tweede onderwerp dat Snead aansnijdt, is ‘law enforcement’. Zodra je in de Verenigde Staten als hoster actief wordt, is het belangrijk om kennis te maken met de lokale autoriteiten. De belangrijkste is de lokale afdeling van de FBI. Dat doe je simpelweg door ze te bellen en een afspraak te maken.
De belangrijkste reden om kennis te maken met de autoriteiten is om aan elkaar uit te leggen wat je rol is als hoster en wat er wel en niet mogelijk is. Daarnaast is het ook handig om te werken aan een goede onderlinge (werk)relatie. Daarmee voorkom je dat er ineens een server uit een rack wordt getrokken of dat je een bevel krijgt waar je niet aan kunt voldoen.
Wanneer een hoster bijvoorbeeld alleen dedicated servers verhuurt, dan is het voor de hoster meestal niet mogelijk om toegang te krijgen tot de data die erop draait. Als de autoriteiten dat ook weten, kunnen ze in plaats van een bevel om toegang tot die data te krijgen óf de server uit het rack te trekken, komen met een bevel om een (forensische) kopie van de harddisk te maken. Ook kan de hoster de autoriteiten naar de klant van wie de server is, verwijzen zodat aan de klant het bevel om toegang tot de data te krijgen kan worden gegeven.
Naast deze twee onderwerpen zullen ook de verschillen tussen Europese en Amerikaanse contracten en hoe om te gaan met de verschillen tussen privacy en databescherming tussen de EU en de VS worden besproken.
ADV: Wie meer wil leren over hoe zaken te doen buiten de eigen landsgrenzen in de EU en de Verenigde Staten kan het juridische panel op HostingCon Europe (23 september om 13:00 uur) bijwonen. Fulco Blokhuis zal daarbij vertellen vanuit het Europese perspectief en David Snead neemt het Amerikaanse voor zijn rekening. Een ticket voor Hostingcon Europe koop je hier met 50% korting met de code ISPAM50. ISPam.nl is mediapartner van HostingCon Europe.