- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 1 oktober 2015 08:00 uur
Het is op. ARIN gaf deze week de laatste IPv4-adressen uit in de VS. Daarmee dwingt de registry voor Noord-Amerika klanten om over te stappen naar IPv6. Volgens ARIN zelf heeft de enorme toename van apparaten op het internet ervoor gezorgd dat de laatste IPv4-adressen in hoog tempo werden uitgegeven.
Dat betekent dat er nu geen ontsnappen meer mogelijk is. Bedrijven die nieuwe adressen nodig hebben op het internet, zullen moeten overstappen op IPv6. Is het echt zo definitief? Nee. In een verklarend statement meldde ARIN CEO John Curran dat het nog steeds IPv4-verzoeken in behandeling neemt en op een wachtlijst plaatst waarbij de organisatie probeert om via de transfermarkt alsnog beschikbare adressen te kopen. Maar ondertussen waarschuwt Curran wel dat klanten nu echt eens serieus werk moeten maken van IPv6.
Wat betekent dit concreet? Dat ARIN nog steeds IPv4 uitgeeft, weliswaar in kleinere /24-blokken. Als een bedrijf dit kleinere blok niet accepteert, dan gaat het terug de pool in. Daarnaast krijgt ARIN nog blokken ‘terug’ via IANA. Op deze manier kan de registry het nog een paar maanden uitzingen. Is dit wenselijk? Nee. Het rekken van IPv4 is bijna tot kunst verheven en daarmee houden we een probleem in stand: een probleem dat alleen maar groter wordt naarmate de tijd verder verstrijkt. Is het noodzakelijk om IPv4 uit te blijven geven zolang dat kan? Helaas wel. Slechts een handvol webdiensten zijn – wereldwijd gezien – nog maar bereikbaar via IPv6. Als de uitgifte van IPv4 nu zou stoppen, betekent dat niet minder dan een ramp voor de connectiviteit op het internet.
Toch… hoe lang moet het nog duren? IPv6 staat al jaren op de lijst met prioriteiten op het internet. De noodzaak wordt echter niet gevoeld. Organisaties zien op tegen de overstap of zelfs tegen dual stack draaien. Ondertussen groeit het aantal webdiensten. Big Data. Internet of Things. Het komt er allemaal aan, maar om dat te kunnen faciliteren, moet de infrastructuur kunnen meegroeien. Dat kan alleen met IPv6. Gebeurt dat niet, dan komt de groei en daarmee ook de economie op het internet binnen afzienbare tijd krakend tot stilstand. Misschien moeten organisaties als ARIN, maar ook elders in de wereld, echt stoppen met uitgifte van IPv4.