- Door
- Stefan Walthie
- geplaatst op
- 6 november 2015 08:00 uur
Dit keer bekijken we de jaarcijfers van Networking4all. Een Amsterdamse hoster die, volgens de eigen website, vanaf de start in 2000 werkt vanuit een virtueel kantoor, waardoor partners en medewerkers, op welke locatie zij zich ook bevinden, snel en slagvaardig kunnen functioneren. De vraag is of virtueel ook winstgevend is.
De balans
Als we de balans bekijken zien we een onderneming die in het (recente) verleden duidelijk goed geboerd heeft. Er is een behoorlijk eigen vermogen aanwezig, er zijn ruime liquide middelen en in 2013 is er ruim 80.000 euro winst gemaakt. Toch zijn er signalen dat 2014 niet een heel geweldig jaar is geweest.
De eerste signalen zien we al in 2012 en 2013. De vorderingen lopen namelijk terug, wat een teken kan zijn van teruglopende omzet. Minder omzet betekent namelijk ook minder uitstaande vorderingen. Het eigen vermogen loopt in 2014 terug met ruim 215.000 euro, wat een indicatie lijkt te zijn van een verlieslatend boekjaar. Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat er in 2014 dividend naar de aandeelhouders is gegaan, maar wanneer we de cijfers van de holding erbij pakken, dan zien we dat de reserves daar zelfs met ruim 360.000 teruglopen.
Het enige dat niet echt in lijn ligt met een verlieslatend bedrijf, zijn de liquide middelen. Deze nemen namelijk in alle drie bekeken jaren toe. Zeker in combinatie met de toegenomen vaste activa, wat aangeeft dat er meer geïnvesteerd is dan er wordt afgeschreven, is het meer regel dan uitzondering dat het cash geld even hard mee terugloopt. De enige mogelijke verklaring hiervoor die we kunnen bedenken is een lening van bijvoorbeeld de aandeelhouder(s). De post kortlopende schulden neemt in 2014 namelijk toe met meer dan 160.000.
Een gesprek met Networking4all laat echter een ander beeld zien. Naast webhosting is het bedrijf namelijk ook actief als leverancier van beveiligingsproducten en -diensten. Met name hierin heeft men de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in nieuwe producten. Deze heeft men in een aparte B.V. gestopt, maar de gelden voor de investering komen deels uit de werkmaatschappij die wij hebben bekeken en deels uit de bovenliggende holding. De dalende reserves zijn dus niet afkomstig van geleden verliezen, maar van investeringen in een zustermaatschappij.
Ook laat het bedrijf weten dat er een andere verklaring is voor de dalende post openstaande vorderingen dan teruglopende omzet. In de hardst groeiende jaren was er nog geen heel sterk debiteurenbeheer. In de afgelopen paar jaar heeft Networking4all daar extra op ingezet en heeft het de debiteurentermijn, de tijd dat een vordering gemiddeld open staat, flink weten te verminderen. Hierdoor is er, ondanks stijgende omzetten, toch sprake teruglopende openstaande vorderingen. Dit maakt de toename van de liquide middelen ook verklaarbaar.
De ratio’s
De ratio’s van Networking4all lijken op basis van de beschikbare cijfers goed, maar laten wel een teruglopende trend zien. De current ratio, de verhouding tussen de kortlopende vorderingen en de kortlopende schulden, komt in 2014 uit op 1,39. Simpel gezegd betekent dit, dat als het bedrijf al haar direct opeisbare schulden aflost met haar direct opeisbare vorderingen, zij van de vorderingen ongeveer een derde overhoudt. Het werkkapitaal is in 2014 positief. De uitkomst van 163.016 euro betekent dat er ruim 1,5 ton overblijft is als de kortlopende schulden en de kortlopende vorderingen met liquide middelen tegen elkaar worden weggestreept.
De gouden balansregel komt uit op 0,49, wat aantoont dat het bedrijf het goed doet. Deze ratio laat namelijk zien in hoeverre de vaste activa met langlopende schulden danwel eigen vermogen zijn gefinancierd. Een ongezond bedrijf zal een gouden balansregel hebben van meer dan 1, een gezond bedrijf zit hieronder. Dat Networking4all hier in het bekeken jaar onder de 1 zit, toont aan dat het bedrijf goed gefinancierd is. Dit blijkt ook wel uit een solvabiliteitsratio van 0,43. Dit betekent dat de balans van Networking4all voor 43% uit eigen geld en vermogen bestaat.
De conclusie
Waar een (te) snelle blik op de jaarcijfers een negatief beeld kan scheppen over Networking4all, blijkt een gesprek met het bedrijf juist een positief beeld weer te geven. Ze kiezen duidelijk voor focus en kwaliteit. Passend binnen het zakelijk beleid van veel kleine en grote bedrijven, om hiermee volledig garant te staan voor de beste producten en hoogste klantbeleving. Na toelichting over de cijfers blijkt dat er geen verliezen zijn gemaakt, maar juist investeringen in de toekomst van het bedrijf en haar productassortiment. De winsten zijn in de afgelopen twee jaar misschien wel wat minder geweest dan in het verleden, maar daar staan flinke investeringen tegenover die zich in de toekomst moeten gaan uitbetalen.