Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

PaaS en orchestration: meer en meer het domein van Cloud Foundry

  • Door
  • Jeroen Mulder
  • geplaatst op
  • 9 november 2015 08:00 uur

Microsoft gaat Cloud Foundry aanbieden op Azure. Daarmee schuift Azure steeds verder op in de keten, van IaaS naar PaaS. Cloud Foundry is daarbij een belangrijke stap, omdat deze service ervoor zorgt dat organisaties sneller applicaties kunnen bouwen, testen en uitrollen naar diverse IaaS-platformen, met ondersteuning van verschillende talen. De mogelijkheid om dit nu naar Azure te kunnen, kan voor veel organisaties de reden zijn om daadwerkelijk workloads naar de publieke IaaS-platformen van Microsoft over te brengen.

Daarvoor was het wel noodzakelijk dat Cloud Foundry Docker en .Net-native applicaties zou ondersteunen. Dat is inmiddels het geval dankzij drie programma’s die sinds juni in ontwikkeling zijn. Belangrijkste van deze drie is Diego, het ontwikkelprogramma van Cloud Foundry voor de ondersteuning van Docker-containers en .Net. Cloud Foundry heeft nog een tweede programma voor de ondersteuning van het .Net-framework op het platform zelf: Greenhouse. Diego en Greenhouse moeten uiteindelijk zorgen voor een volledige integratie tussen Azure, .Net en de PaaS-technologie van Cloud Foundry.

Daarmee wordt Cloud Foundry een machtige speler in het PaaS-veld. Het bindt zo langzamerhand vrijwel alle grote IaaS-platformen aan zich. Het bedrijf wil zich echt positioneren als de grote orchestrator in de cloud en moet daarom zo ‘open’ mogelijk zijn. In de Cloud Foundry Foundation zijn inmiddels meer dan vijftig grote leveranciers vertegenwoordigd, waaronder ook bijvoorbeeld Cisco en SuSE. Cloud Foundry ontwikkelt samen met deze bedrijven API’s naar alle grote platformen.

De vraag is natuurlijk: is dit wenselijk? Hebben we zoiets al niet eerder meegemaakt met IaaS zelf? IaaS wordt gedomineerd door een paar grote partijen, het lijkt erop dat hetzelfde nu gaat gebeuren met PaaS. Een handvol partijen gaat daar de dienst uitmaken, met Cloud Foundry en Docker voorop. Deze partijen slaan de handen ineen met de marktleiders in IaaS, wat volstrekt logisch is vanuit de verdienmodellen. Mogelijk gevolg is straks wel dat cloudorchestratie volledig wordt bepaald door één of twee bedrijven, waarop de rest moet aansluiten.

Kan het anders? Nee. Vermoedelijk niet. Het probleem is niet zozeer dat andere bedrijven niet een initieel product kunnen ontwikkelen voor orchestratie. Het probleem is de funding voor het onderhoud van de lifecycle van stacks. Daarvoor heb je serieus geld nodig van investeerders en grote klanten. En dan geldt onvoorwaardelijk: join the winners.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.