- Door
- dr. Serge Gielkens
- geplaatst op
- 15 december 2015 08:00 uur
Voor deze storage story praten we met Maurice Graber. Hij is CTO van SoHosted dat 13 jaar bestaat en sinds 2011 VM’s aan klanten aanbiedt. HP is inmiddels hofleverancier bij SoHosted en ook de nieuwste storage oplossing is van HP: de HPE 3PAR StoreServ. Deze dient niet alleen voor de VPS-diensten, maar ook voor de meer dan 30.000 webhosting klanten. Voor beide doelgroepen streeft SoHosted de hoogste uptime, betrouwbaarheid en snelheid na.
HPE 3PAR
Toen SoHosted startte op de VPS-markt gebruikte ze producten van Nexenta. Nexenta was weliswaar snel maar vertoonde teveel storingen zoals uitvallende storage. “Nexenta is snel maar we moeten kiezen voor proven technology. Omdat bij ons de beschikbaarheid en integriteit van data van onze klanten de hoogste prioriteit heeft, hebben we na 2 jaar besloten om over te stappen”, vertelt Graber.
SoHosted had al goede ervaringen met HP wat betreft hun netwerkapparatuur en daarom werd gekozen voor HP LeftHand Storage. Het beheer hiervan werd echter steeds complexer naarmate de hardware uitgebreid werd. Daarom is dit systeem nu vervangen door de HPE 3PAR. De migratie van data van LeftHand naar 3PAR is momenteel gaande. SoHosted heeft bewust gekozen voor het kleinere model 8400 van de 3PAR productlijn. “Toekomstige groei vangen we liever op door het bijplaatsen van kleinere clusters dan door een high-end model steeds verder op te schalen tot één groot cluster. Een vorm van redundantie door meerdere storage clusters te bouwen hebben we liever”, verklaart Graber.
Het 8400 cluster van SoHosted bestaat uit 4 nodes. Twee daarvan zijn backup voor de andere twee. De controllers werken onafhankelijk van elkaar maar zijn allemaal onderling verbonden door 8 GB/s bidirectionele links. Hierdoor kan elke controller de disks van elke willekeurige andere controller aansturen. HP noemt dit de full-mesh controller backplane. Elke controller heeft zijn eigen UPS, HBA en OS. Het OS staat op eigen lokale disks.
De disks van de 3PAR storage zijn SSD’s van SanDisk geleverd door HP zelf. Het storage besturingssysteem deelt de disks op in zogenaamde chunklets van 1GB. Deze worden over de fysieke schijven gestriped om logical disks van te maken. Die worden op hun beurt opgedeeld in stukjes, regions genaamd, van 128MB. Deze regions worden gegroepeerd tot de uiteindelijke virtuele volumes. Bij SoHosted worden ze geëxporteerd via iSCSI naar VMware die er datastores van maakt. Als redundantie gebruikt SoHosted RAID5 (3+1). Dit RAID level vindt plaats op het niveau van de logische disks.
SoHosted heeft van meet af aan gekozen voor all-flash arrays. Graber licht toe: “Er worden geen spinning disks meer gebruikt maar 100% SSD. SSD caching is niet voldoende. We willen stabiele performance. Ons probleem met SSD caching is dat een klant nooit weet of zijn data hot of cold is. Het platform is tenslotte shared. Een klant kan zoveel data verstoken dat zijn data hot is, terwijl data van een andere klant nog steeds op SATA staat. Je hebt geen constante performance en dat vind ik een zwaar nadeel van SSD caching. We hebben daarom nooit een hybride systeem gehad en hebben vanaf 2011 meteen ingezet op 100% SSD. We willen geen klachten over trage VM’s of hoge latency.”
Software
VMware is vanaf 2011 al in gebruik. Een andere virtualisatietechniek is eigenlijk nooit echt overwogen. “De knowhow was al in huis en VMware is ook marktleider. Alhoewel de prijs stevig is, krijg je veel functionaliteit. Zo doet VMware DRS zelf de loadbalancing. Hotspots in het netwerk of servers met hoge CPU-belasting worden automatisch geloadbalanced. We willen geen noisy neighbours, d.w.z. dat klanten problemen voor elkaar kunnen veroorzaken. Als bijvoorbeeld de load door een VM begint op te lopen, dan draait VMware de gebruikslimieten daarvan automatisch een stukje terug. Zo kan een VM niet ons hele storage platform onderuit trekken.”
Als middel voor de backup wordt Veeam alleen nog gebruikt voor het LeftHand platform. Voor de 3PAR wordt diens eigen replicatiefunctionaliteit gebruikt. Elke 15 minuten worden snapshots van de 3PAR naar een tweede 3PAR in een ander datacenter gerepliceerd. Om een VM van een dergelijke snapshot te restoren wordt wel weer Veeam gebruikt. De functie van het tweede datacenter gaat overigens binnenkort veranderen. Graber:
“Nu gebruiken we het tweede datacenter alleen als backup-locatie maar volgend jaar gaat dat veranderen. Dan lanceren we een product gebaseerd op vCloud Director van VMware. Klanten kunnen dan zelf een keuze maken tussen de datacenters of indien gewenst beide datacenters gebruiken. Dan gaan we ook kruislings repliceren.”
Tot slot
Graber vertelt dat ze uitermate tevreden zijn over de bestaande infrastructuur, mede door de actieve houding van HP. SoHosted heeft momenteel dan ook geen aanleiding hier iets aan te veranderen. Een moderne ontwikkeling die gevolgd wordt, is VSAN. “Houd VSAN van VMware in de gaten. VMware zet heel sterk in om lokale storage als shared storage te gaan aanbieden. VSAN is een hele interessante techniek en ik ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen. Ik vraag me af of over 5 à 10 jaar shared storage en SAN’s zoals we die nu kennen, dan nog bestaan. In productie doen we er niks mee, maar we testen wel. Nog maar een klein percentage van VMware-klanten gebruikt VSAN. De techniek moet zich dus nog bewijzen en wij zetten voorlopig nog vraagtekens bij de betrouwbaarheid voor een productie-omgeving.”