- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 17 december 2015 08:00 uur
Ach, ach… het drama dat IPv6 heet. Het wil maar niet lukken om de wereld via dat nieuwe protocol te laten communiceren. Jaarlijks meet bijvoorbeeld Akamai de stand van zaken, maar daar word je nu niet echt heel gelukkig van. Om te beginnen: Nederland blijft achterlopen. En dat terwijl IPv4 sinds september echt wereldwijd is uitverkocht, met uitzondering van AFRINIC dat voor Afrikaanse landen nog een aantal blokken heeft.
Toch neemt het verkeer over IPv6 niet echt toe. Zelfs niet in België dat wereldwijd toch echt koploper is in IPv6. Maar zelfs daar meet Akamai een teruggang van 8,4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Nederland komt wat betreft IPv6-verkeer niet eens in de top tien, die verder bestaat uit de Europese landen Zwitserland, Duitsland, Luxemburg, Griekenland, Tsjechië, Portugal en Estland. De top tien wordt voorts bezet door de VS en Peru.
In Nederland blijft de IPv6-adoptie steken op een schamele 3,7 procent. Ter vergelijking: in België is dat bijna 40 procent. In Estland bijna 10. Onder Google-gebruikers wereldwijd is dat percentage ongeveer 8 procent en dat betekent weliswaar een verdubbeling in het afgelopen jaar, maar ook dat IPv6 bepaald nog geen gemeengoed is.
Nederland was ooit eens aanjager op het gebied van IPv6, maar inmiddels is het ver teruggezakt – ondanks het feit dat meer bedrijven inmiddels dual stack draaien. Wel zag de AMS-IX de hoeveelheid IPv6-verkeer toenemen, met name sinds de zomer. Gemiddeld bedraagt dat verkeer nu 22,4 Gbps op jaarbasis, maar dat is altijd nog minder dan 1 procent van het totale verkeer.
Opmerkelijk detail in het rapport van Akamai is dat het aantal actieve IPv4-adressen blijft toenemen. Afgelopen kwartaal met 0,6 procent tot een totaal van 808 miljoen adressen. Het volledige rapport – State of the Internet – is hier te vinden.