Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Storage Stories: cloudopslag van Denit

  • Door
  • dr. Serge Gielkens
  • geplaatst op
  • 19 januari 2016 08:00 uur

Voor deze aflevering van Storage Stories hebben we een interview met Jeroen Wouda. Hij is systems architect bij Denit dat sinds 1999 bestaat en voor zakelijke klanten een uitgebreid pakket aan hostingdiensten biedt. Hieronder vallen onder meer diverse cloudoplossingen, virtual en private servers, managed hosting en colocatie. Specialiteit van Denit is het aanbieden van maatwerk zowel voor IaaS als SaaS.

Hardware

Als de klant het wil, plaatst Denit de gewenste hardware inclusief software. Maar Wouda vertelt meteen dat primair NetApp gebruikt wordt, meer specifiek de FAS 2552 en de AFF 8040. Er staan ook nog machines van de IBM NSeries. Dit is eigenlijk whitelabel apparatuur van NetApp. IBM en NetApp hebben de onderlinge samenwerking gestopt en Denit neemt nieuwe systemen nu rechtstreeks bij NetApp af.

De AFF is een all-flash FAS. “In de markt is er vraag naar all-flash en daarin gaan we mee”, licht Wouda toe. Denit gebruikt geen hybride systemen van HDD’s met SSD’s voor persistente data-opslag. NetApp is wel standaard al uitgerust met read en write cache op basis van SSD en flash. Denit gebruikt ook caching voor de VMware ESXi hosts. “We doen read caching in de VMware hosts en zijn inmiddels actief aan het onderzoeken om daar met PernixData write cache middels SSD’s aan te voegen”, vertelt Wouda.

“We hebben voor NetApp gekozen vanwege hun clustered Data ONTAP systeem. Dat is software-defined storage waarbij de klant de mogelijkheid heeft om een resource pool af te nemen. Doordat de VM’s van zo’n pool samen onder de poollimieten moeten blijven, kan één enkele VM flink ‘bursten’ indien de overige VM’s ieder afzonderlijk onder de limiet per VM opereren. Hierdoor is er minder sprake noisy neighbours. VMware werkt ook aan noisy neighbours maar dat is nog niet zo ver doorontwikkeld als bij NetApp. Dit zien wij als een echte plus van NetApp.”

Wouda vervolgt door te nuanceren. “Maar we zijn niet getrouwd met NetApp. Bij iedere aanschaf en bij elke klantvraag kijken we wat de beste fit is. We maken in een enkel geval bijvoorbeeld ook gebruik van Nexenta. We hebben ook met Oracle contact wat betreft hun storage oplossingen met ZFS. We kijken ook naar hyperconverged oplossingen van Nutanix, naar VSAN van VMware en Ceph.”

Voor toegang tot de storage gebruikt Denit het Virtual Chassis van Juniper. Dat is in tweevoud geïnstalleerd als active-passive systeem. “Daarmee kunnen we altijd een VC in onderhoud nemen en upgraden zonder dat de continuïteit van de dienstverlening in het geding komt. We gebruiken daarom ook dubbele controllers in al onze NetApp- en IBM-systemen voor failover. Ook hebben we een twin-datacenterdienst waarmee we kunnen synchroniseren en horizontaal schalen.” Dat zijn de KPN DC2 en EU Networks in Amsterdam. Klanten kiezen zelf welk datacenter primair is. “We leveren ook oplossingen waarbij we horizontaal schalen door te clusteren over beide locaties. In dat geval maakt het niet uit wat de primaire site is”, voegt Wouda nog toe. Denit heeft ook nog een derde datacenter maar “daar staat alleen back-up storage en dat is geen site waar we actief VM’s van klanten op hosten.”

Software

Als virtualisatiesoftware wordt VMware gebruikt. Momenteel is dat vSphere 5.5. Versie 6.0 wordt momenteel alleen nog voor eigen doeleinden gebruikt zoals het back-office. “Daardoor zien we wel al of er mogelijk problemen zijn, krijgen we ervaring en testen we upgrade-paden. Als een klant een eigen platform heeft, en die wil per se naar versie 6, dan doen we dat natuurlijk. We vertellen hem wel altijd de mogelijke risico’s. Maar zelf nemen we geen risico’s bij klanten die het beheer van VMware aan ons overlaten zoals gebruikers van een VDC.” Voor de backup van VM’s dient Veeam.

Om de hardware te monitoren, gebruikt Denit de applicaties die de leveranciers erbij leveren. Dat zijn NetApp OnCommand System Manager en IBM OnCommand Core. Voor het monitoren van de VM’s wordt vRealize Operations van VMware ingezet. Met deze applicaties worden de trends vastgelegd. Voor het uitsturen van alerts gebruikt Denit Nagios. “We willen een standaard manier van alerting zodat ons personeel adequater kan reageren. Daarom gebruiken we Nagios als alarmeringstool.” Wouda vertelt verder dat Denit deze open-sourcetool vanwege zijn hoge configureerbaarheid heeft gekozen. “Nagios is meer een framework en geen kant-en-klare oplossing zoals de commerciële tools dat vaak wel zijn. Met Nagios kunnen we zelf zaken goed inregelen.”

Tot slot

Tot besluit vragen we Wouda welke tip hij ons wil meegeven. “Kijk heel actief naar wat er nog meer te koop is, maar streef wel naar zo min mogelijk systemen in productie. Daarom gebruiken we bijvoorbeeld al lang NetApp omdat er gewoon heel veel kennis over is opgebouwd. Een systeem als bijvoorbeeld Nutanix heeft zijn eigen beperkingen en eigenaardigheden. Voordat je daar goed inzit en dat professioneel kunt ondersteunen, moet je belangrijke stappen maken om je eigen opgebouwde trackrecord niet te beschadigen. Het is dus ogen open houden en selectief langetermijnrelaties met leveranciers aangaan.”

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.