- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 14 januari 2016 08:00 uur
Als je servers wilt virtualiseren, dan is VMware toch wel de nummer één waar je naar kijkt. Het bedrijf is nog steeds onbetwist leider als het gaat om virtualisatie. Maar met de groei van cloud lijkt aan die hegemonie toch een eind te komen. En waar Microsoft met Hyper-V nauwelijks voet aan de grond kreeg, lijkt het nu garen te spinnen bij de trend om workloads naar de cloud te verplaatsen – zonder klanten daarbij te dwingen naar een andere hypervisor te kijken. Het is nu bijvoorbeeld ook mogelijk om backups in de cloud te maken van VMware-machines. Rechtstreeks naar Azure. Dat is zuur nieuws voor VMware en goed nieuws voor bedrijven die hun eerste stappen zetten richting de cloud.
Want hoe werkt dat? Veel bedrijven hebben inmiddels een goed deel van hun servercapaciteit gevirtualiseerd. De volgende stap is de cloud, volgens trendwatchers zal dat in 2016 vooral hybride zijn. Private cloudstack in ‘eigen’ datacenters en een deel in public cloud. Maar natuurlijk wil een bedrijf liefst zo snel mogelijk af van alle fysieke spullen. Hoe doe je dat? Door eerst maar eens te proberen of je servers als backup in de cloud kunt stoppen. Dat is tamelijk risicovrij. De productieservers staan nog steeds onder ‘handbereik’, de backup servers in de cloud. Kanttekening: vaak zijn dit nu nog backup-van-backup-servers. Alles wordt nog steeds netjes traditioneel gebackupt, maar ondertussen wordt er getest met mogelijkheden die de cloud biedt. Van serverbackup in de cloud tot DR-as-a-service.
Hoe maak je die stap naar de cloud zo klein mogelijk? Door het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Logisch. Tot voor kort moest je voor zaken als disaster recovery op VMware nogal wat zaken regelen. VMware vSphere bood natuurlijk zaken als High Availability en Site Recovery Manager en natuurlijk kon je dit soort zaken ook in de cloud zetten, in vCloud Air bijvoorbeeld, of EMC Hybrid Cloud. Het is nog niet zo lang geleden dat de technologiebasis echt uit dezelfde familie en van dezelfde leverancier moest komen, om dit soort technieken goed te laten werken.
Nu raakt Microsoft VMware echt door VMware-to-Azure aan te bieden. Het biedt Azure Site Recovery (ASR) aan voor VMware-klanten. Het is simpel. VM’s kun je met ASR repliceren naar Azure waar je de machines als DR-vm’s aanmaakt. De VM’s worden in Azure ook keurig bijgehouden. De klant betaalt 54 dollar per machine, maar de rekening voor memorygebruik en storage gaat pas lopen op het moment dat de VM daadwerkelijk wordt gestart. Duur? Niet zo duur als het in stand houden van fysieke stacks voor DR.
Dat kon toch al in vCloud Air? Ja. Met dien verstande dat de dekking van VMware’s cloud niet overweldigend is. vCloud Air wordt wereldwijd vanuit 18 datacenters aangeboden. Azure is letterlijk overal en dat maakt het voor DR – waar zaken als RTO en RPO ineens heel hard gaan tellen – vele malen interessanter. Zeker tegen de prijs die Microsoft nu berekent. De enige vraag is nu hoe Dell/EMC zullen reageren – vooral: of dit een aanleiding gaat zijn om de cloudstrategie te herzien.