- Door
- Paula Lina
- geplaatst op
- 18 januari 2016 08:00 uur
Hij is de oprichter van Intermax en staat tegenwoordig samen met compagnon John Knieriem aan het hoofd van het Rotterdamse hostingbedrijf. Hij gelooft dat de sleutel voor zijn bedrijf ligt in het leggen van menselijk contact. Ludo Baauw vindt dat je vooral nieuwsgierig moet blijven en open moet blijven staan voor experimenten.
Nieuwsgierig
“In ’94 ben ik in mijn uppie begonnen.” Baauw was 21 jaar oud en zat in het laatste jaar van zijn studie informatiekunde. “Dat klinkt als informatica, maar is iets heel anders. Je wordt als het ware opgeleid tot bibliothecaris of iemand die in het archief werkt; en daar leerde ik dan ook wel het een en ander over informatie opslaan en terugvinden.”
Gefascineerd door computers, werd Baauw tijdens zijn studie gevangen door het internet. “Ik was nieuwsgierig naar de techniek en begon wat te prutsen. Zo leerde ik mijn eerste modems instellen. Die techniek is natuurlijk veel verder nu, maar dankzij die kennis begrijp ik in ieder geval de basis.”
Op bezoek bij bedrijven
In een klein kantoortje van 19m2 begon het. “Daar zat ik dan, met wat materialen die ik zelf bij elkaar had gesprokkeld. Het was in die tijd allemaal nog heel nieuw, dus er waren geen kant en klare plekken waar je je server kon ophangen; dat moest je allemaal zelf regelen.”
Baauw komt uit een heuse ondernemersfamilie; de stap naar een eigen bedrijf was dus snel gemaakt. “Toen ik eenmaal begonnen was, ging ik bij bedrijven langs, bij wijze van spreken met een computer, om uit te leggen wat het internet nou eigenlijk was. Dan kreeg ik vragen als ‘hoe werkt dat nou, zo’n telefoonnummer voor de computer?’. Dan bedoelden ze e-mail; het apenstaartje kenden de mensen nog niet.”
In 1995 richtte hij samen met een groep vrienden De Digitale Stad Vlaardingen, Schiedam en later ook Rotterdam op, waarmee hij gratis internet aanbood. “Dat zorgde natuurlijk voor veel belangstelling, met name bij de pers. Naar aanleiding van een artikel in de krant werd ik gebeld en zo haalde ik eigenlijk mijn eerste, echte klant binnen: een lokaal ziekenhuis. Die klant is nog steeds bij ons.” Na dat ene ziekenhuis volgden er meer, en zo is Intermax zich na verloop van tijd gaan specialiseren.
‘Mensen doen zaken met mensen’
Baauw gaat niet voor eindeloze groei, maar gelooft in de kracht van een klein team. “Het is fijn om te weten met wie je werkt. Je zit bij elkaar op kantoor; dan is het ook fijn om te weten met wie je te maken hebt. Dat zorgt voor een prettige werksfeer. Dat zelfde geldt voor klanten; ook daar stel ik mijn personeel regelmatig aan voor. Want uiteindelijk is er een ding belangrijk; mensen doen zaken met mensen.”
Naast Intermax heeft Baauw inmiddels enkele andere bedrijven (waaronder beveiligingsbedrijf Guardian360) opgestart en heeft hij de Nationale Anti-DDoS Wasstraat bedacht. Baauw houdt wel van een uitdaging en verwezenlijkt zijn ideeën graag. “Als iets niet gelukt is, betekent dat niet meteen dat je gefaald hebt. Een mooie uitspraak vind ik dat, van Edison.”
Nooit te druk om te koken
Een dag bij Intermax is nooit leeg, maar; “mijn vrouw is er onderhand wel aan gewend”, grapt Baauw. Hij stelt zich graag betrokken op bij het bedrijf en gaat dan ook regelmatig op werkbezoek. “Zo stond ik gisteren nog op het dak van een klant te kijken hoe daar een LoRaWAN gateway werd geïnstalleerd.”
Als hij er tijd voor heeft, kookt Baauw graag. “Ook een beetje voor mijn vrouw; zij houdt niet zoveel van koken als ik en dan maak ik meteen die verloren tijd weer goed. Koken heeft voor mij indirect ook wel een verband met de techniek. Ik hou er van om dingen uit te zoeken, te puzzelen. Als iemand tegen me zegt hoe iets in elkaar zit, is mijn eerste reactie: ‘is dat zo?’ – en dan ga ik het uitzoeken. Iets waar je dat ook bij terugziet, is de manier waarop ik kook. Als ik een recept zie, dan pas ik het aan naar mijn eigen smaak.”