- Door
- Jeroen Mulder
- geplaatst op
- 9 februari 2016 10:00 uur
Er werd wat lacherig over gedaan: Dell lanceert een nieuw operating system voor datacenternetwerken – Dell OS10. TheRegister.co.uk kopte zelfs: “It’s Linux, Jim – exactly as we know it”, een parafrasering van een beroemde quote uit Star Trek (“It’s life, Jim – but not as we know it”). Het klopt. Onder de motorkap is Dell OS10 een ongewijzigde Linux-kernel. Waarom zoveel tamtam? Daar is best een goede reden voor te bedenken.
Dell zet, net als al veel andere partijen, zwaar in op het zogeheten software defined datacenter. In zo’n datacenter is alles gevirtualiseerd: van computing power (cpu’s, geheugen), storage tot aan firewalls, switches, routers en load balancers. De software bepaalt op basis van vraag aan de voorkant – de hoeveelheid verkeer op een website, als voorbeeld – welke resources op welk moment worden ingezet om aan die vraag te voldoen. Technologieleveranciers lopen daarbij tegen de grenzen op van traditionele IT: protocollen, talen, interfaces.
Uiteindelijk moet alles met elkaar kunnen communiceren. Idealiter via één en hetzelfde protocol en via één platform. Dat open-source daarbij het meest voor de hand ligt, is bijna vanzelfsprekend. Nog specifieker: Linux heeft dan de voorkeur. Aan de kernel wordt echter nog behoorlijk gesleuteld, zo stelt Dell vast. Dan ontstaat het probleem dat er verschillen ontstaan in de Linux-versies in de onderlinge componenten. Die verschillen moet je dan met interfaces en API’s weer oplossen, wat weer leidt tot een complexe softwarearchitectuur.
Dell brengt dus een netwerk-OS uit op een Linux-kernel-uit-de-doos, waaraan niets is gewijzigd. Gratis, bovendien. Dan moet er een adder onder het gras zitten. Natuurlijk, Dell is niet gek en moet ook gewoon centjes verdienen. Dat doen ze met OS10 heel slim. De base module is gratis en juist omdat deze is gebaseerd op een volledig open Linux-distributie, vergt het ontwikkelen van een complete stack niet veel meer dan kennis van Linux. Linux is immers al een van de meest gebruikte besturingssystemen in netwerk, storage en servers. De base module is bovendien uitgerust met Switch Abstraction Interface van OpenCompute: een gemeenschappelijke taal bedoeld voor communicatie tussen netwerkbesturingssystemen van verschillende leveranciers.