- Door
- Veenman
- geplaatst op
- 30 december 2008 08:01 uur
In 2008 is Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) verder gegaan met de professionalisering die de organisatie enkele jaren geleden heeft ingezet. Helaas staat daar tegenover dat SIDN in 2008 ook geplaagd is door een reeks blunders en incidenten die veel SIDN deelnemers en ISPam.nl bezoekers nog lang zullen bij blijven.
Nieuwe geschillenregeling .nl-domeinnamen
In januari gaat SIDN goed van start met een consultatie over de invoering van een kwaliteitsnorm voor SIDN deelnemers. Daarnaast introduceert SIDN ook haar nieuwe geschillenregeling, die de oude ADR-procedure zal vervangen. De geschillenregeling bevat nog niet direct mediation. Aan het einde van het jaar is die er als nog aan toegevoegd, naar het model van Nominet (het .uk-registry).
Sponsoring van een lokale volleybalvereniging
Het eerste kleine incident was het feit dat SIDN een lokale volleybalvereniging sponsort, verschillende SIDN deelnemers vinden het nog steeds onbegrijpelijk dat SIDN dit doet omdat ze niet begrijpen wat het oplevert, ook al zal zijn er nauwelijks kosten aan verbonden.
Landrush numerieke .nl-domeinnamen
Op 28 februari werd de landrush numerieke .nl-domeinnamen door SIDN gehouden. De landrush liep volledig in het honderd door dat enkele SIDN deelnemers tientallen speciaal geconfigureerde mailservers hadden ingezet die een soort DDoS-aanval op de mailservers van SIDN hebben veroorzaakt. Hierdoor konden andere SIDN deelnemers die maar één of enkele mailservers inzette de mailservers van SIDN op het moment suprême niet of nauwelijks bereiken, waardoor vrijwel alle numerieke .nl-domeinnamen van tot en met 10000.nl door enkele partijen waren gekaapt.
SIDN had zich tegen overbelasting van haar systemen bewapend door alle aanvragen eerst in de wachtrij te plaatsen op volgorde van binnenkomst en deze pas op een later moment aan het DRS-systeem aan te bieden. Echter reageerde SIDN niet op signalen van haar deelnemers dat er een probleem was en werd er hoog en laag ontkent dat enkele SIDN deelnemers er met grote hoeveelheden .nl-domeinnamen er van door zouden zijn gegaan. En werden de registraties gewoon doorgevoerd en daarmee definitief gemaakt.
Dit leidde tot een gevolg van protest, een onderzoek van ISPConnect, kamervragen van Arda Gerkens van de Socialistische Partij (SP), berichten in alle online media, kranten, radio, etc. Uit het onderzoek van ISPConnect bleek uiteindelijk dat vrijwel alle SIDN deelnemers die aan de landrush numerieke .nl-domeinnamen hadden deelgenomen problemen hadden ondervonden en eisten vrijwel unaniem dat de landrush werd teruggedraaid. SIDN bleef echter bij hoog en laag ontkennen dat er iets aan de hand was.
Een week later volgde ook de resultaten van het eigen onderzoek van SIDN, dat nagenoeg gelijk was aan de resultaten van het onderzoek van ISPConnect. Tegelijkertijd maakte SIDN bekend dat het met de belangrijkste kapers van de numerieke .nl-domeinnamen afspraken had gemaakt dat er willekeurig numerieke .nl-domeinnamen zouden worden teruggeven. Er volgde nog een evaluatie bijeenkomst en de kamervragen werden voor SIDN positief beantwoord. Enkele maanden later werden de teruggeven domeinnamen door een notaris onder alle aanvragers tijdens de landrush verloot. Zo liep de hele kwestie voor SIDN met een sisser af.
ENUM Live! in Nederland
Na ruim een jaar van consultaties en voorbereidingen werd op 26 maart de Nederlandse publieke ENUM officieel in gebruik genomen. De eerste ENUM registratie in Nederland werd symbolisch door Mark Frequin, directeur-generaal Energie en Telecom van het Ministerie van Economische Zaken verricht. IT-Works trad als eerste Nederlandse ENUM-registrar op. Een klein half jaar later waren er nog maar 48 ENUM registraties verricht. De Nederlandse publieke ENUM wordt beheerd door Stichting ENUM, een initiatief van SIDN.
Deel .nl-zone onbereikbaar door verdwenen glue records
29 mei moest de dag worden waar SIDN weer kon schitteren op de SIDN relatiedag. Het liep echter volledig anders. Na een onderhoudsvenster van het DRS-systeem van SIDN waren er totaal 175 glue records verdwenen uit de .nl-zonefile. Op zich geen heel groot aantal, echter zijn deze glue records van partijen die sinds het onderhoudsvenster nog mutaties hebben doorgevoerd, voornamelijk dus de grootste SIDN deelnemers met geautomatiseerde domeinregistratie systemen. Hierdoor was ondanks het relatief kleine aantal verdwenen glue records toch een groot deel van de .nl-zone onbereikbaar. De storing begon nadat de eerste zonfile om 00:00 was gegenereerd en was om 6:15 uur verholpen.
Twee onderzoeken: .nl-domein is één van de veiligste ter wereld
Gelukkig is het niet alleen kommer en kwel met SIDN, uit twee onafhankelijke onderzoeken blijkt dat het .nl-domein één van de veiligste ter wereld is. Ondanks dat SIDN directeur Roelof Meijer tegenover ISPam.nl stelde dat de rol die SIDN daar in speelt niet zo heel groot is, mag toch worden aangenomen dat SIDN daar toch een belangrijke rol in speelt.
Convenant waarborging .nl-domein
In juni sluit SIDN met staatssecretaris Heemskerk het convenant waarborging .nl-domein. In het convenant staan een reeks maatregelen waar SIDN aan moet voldoen om de continuiteit van het .nl-domein te borgen. Daarnaast spreken SIDN en de staatssecretaris ook af dat de Staat SIDN zal helpen wanneer er grote problemen zijn.
Systeem DNS.BE geen alternatief voor DRS4; Prijzen niet langer openbaar
Verschillende SIDN deelnemers klagen er over dat SIDN niet naar hen luistert, zeker de roep om over te stappen op het systeem van de zuiderburen van DNS.BE dat ook voor EURid gebruikt is, zou SIDN geen gehoor aan geven. Niks is echter minder waar, in alle stilte heeft SIDN daar onderzoek naar gedaan. Echter was de uitkomst dat het systeem van DNS.BE geen alternatief vormt voor DRS4 van SIDN zelf.
Tegelijkertijd maakte SIDN bekend dat de prijzen voor .nl-domeinnaamregistraties van de publieke SIDN website zijn verwijderd. Een andere vurige wens van veel SIDN deelnemers, die aan hun klanten moeten uitleggen waarom hun hoster zoveel opslag op een .nl-domeinnaam rekent. Dit keer heeft SIDN dus duidelijk naar haar deelnemers geluisterd.
3 miljoenste .nl-domeinnaam geregistreerd
Op 11 juli was het zo ver toen werd door SIDN de 3 miljoenste .nl-domeinnaam geregistreerd.
Quarantaineperiode voor opgeheven .nl-domeinnamen
De lang verwachte quarantaineperiode voor opgeheven .nl-domeinnamen is op 6 september zonder problemen ingevoerd. Een opgeheven .nl-domeinnaam komt daardoor niet meer direct vrij voor registratie maar staat eerst nog 40 dagen in quarantaine. SIDN deelnemers die achterelkaar proberen om .nl-domeinnamen in quarantaine tervergeefs te registreren worden hard door SIDN aangemaakt (blokkering en royement zonder waarschuwing). Een kleine drie maanden na de invoering noemt SIDN de quarantaineperiode een succes.
SIDN DRS4 uren lang plat door storing
Op 17 oktober heeft het domeinregistratie systeem van SIDN totaal 8 uur platgelegen door een storingn in het database cluster. Extra vervelend was het dat de storing begon om 9:30 uur en eindigde om 17:30 uur weer voorbij was, waardoor gedurende kantooruren het niet mogelijk was om .nl-domeinnamen te registreren of muteren.
Claim je domein campagne
In november heeft SIDN de “Claim je domein” campagne gehouden, waarmee SIDN particulieren wilde aanmoedigen om een .nl-domeinnaam te registreren, omdat een .nl-domeinnaam onderdeel van je (online) identiteit is. SIDN heeft campagne materiaal beschikbaar gesteld aan haar deelnemers, zodat ze op de campagne konden inhaken.
Domeinnaamdebat 2008
Na drie jaar heeft SIDN opnieuw een Domeinnaamdebat georganiseerd. Dit keer stonden op de agenda het mogelijk maken om .nl-domeinnamen te reserveren (zonder deze op te nemen in de .nl-zonefile), het afschermen van de whois-gegevens, het afschaffen van het domicilie adres en het afschaffen van de identificatieplicht voorafgaand aan het registreren van een .nl-domeinnaam. Het verslag van het Domeinnaamdebat 2008 is hier te lezen.
EPP-interface opnieuw één jaar uitgesteld
Eind november maakt SIDN bekend dat de EPP-interface opnieuw één jaar is uitgesteld. Eerder had SIDN beloofd dat het in 2008 echt zou gaan lukken. Terwijl de EPP-interface oorspronkelijk al een jaar geleden gereed zou zijn. Dit tot grote frustratie van veel SIDN deelnemers.
Heftige reacties, een petitie en kamervragen na prijswijziging SIDN
Begin december maakte SIDN een ingrijpende prijswijziging bekend. Allereerst zouden vanaf 2009 er geen kosten meer in rekening worden gebracht voor de meest voorkomende betaalde transacties: nieuwe registraties, verhuizingen en houderwijzigingen. Daar tegenover staat dat de deelnemerbijdrage per kwartaal met 50 euro om hoog gaat van 155 euro naar 205 euro. Daarnaast voert SIDN ook een staffelkorting in die vanaf de 10.000ste .nl-domeinnaam 2 procent bedraagt tot 8 procent vanaf de 100.000ste .nl-domeinnaam.
De reacties op de prijswijziging van SIDN logen er niet om, vooral kleine SIDN deelnemers voelen zich door SIDN verraden en gediscrimineerd en starten daarom een petitie waarin ze ondermeer eisen dat de prijswijziging wordt teruggedraaid. Daarnaast stappen de initiatiefnemers van de petitie ook naar mededingingsautoriteit NMa. SIDN is niet onder de indruk van de petitie, die na een spamrun naar alle SIDN deelnemers wel de nodige ondertekeningen krijgt. Ook stelt Arda Gerkens van de Socialistische Partij (SP) kamervragen over de prijswijziging van SIDN.
SIDN: Lees de hele trilogie
Dit is alweer het derde jaaroverzicht over SIDN dat ISPam.nl schrijft. Lees hier het jaaroverzicht 2006 over SIDN DRS4 en het jaaroverzicht 2007 over SIDN van ISPam.nl.