- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 21 februari 2007 17:47 uur
Uit het TMT Trends 2007 onderzoek van Deloitte Touche Tohmatsu blijkt dat de hoeveelheid gebruikte bandbreedte op internet zal blijven toenemen. In 2006 was er een stabiele toename van de hoeveelheid internetverkeer als maatstaf neemt het onderzoek de AMS-IX die in 2006 een maandelijkse groei van zo’n 7,4 procent had.
Deze snelle groei zou nauwelijks bij te houden zijn voor zowel intercontinentale backbone providers als ISP’s die de lastmile realiseren. Het probleem daarbij is dat de huidige capaciteit van de netwerken al snel onvoldoende zal zijn en de investeringsbereidheid van netwerkeigenaren ook niet bepaald groot is gezien de zeer lage bandbreedte prijzen.
In het verlengde hiervan bevindt de Net Neutraliteits discussie zich dan ook. Het voornaamste probleem dat dan ook uit het onderzoek naar voren komt is dat het vooral een centenkwestie is. Door de lage bandbreedte prijzen staan de marges van ISP’s onder druk. ISP’s moeten dus opzoek naar nieuwe inkomsten bronnen en door bijvoorbeeld een deel van de inkomsten van een videowebsite te ontvangen in ruil voor een hogere afleverprioriteit is zo’n mogelijkheid. In dat geval heb je dus geen (volledige) netwerk neutraliteit meer.
Een andere mogelijkheid voor ISP’s om hun marges te verhogen is door het aanbieden van additionele diensten. Zoals bijvoorbeeld unified messaging, veiligheid en virus bescherming, online opslag, online backup en allerlei andere toepassingen die gebruik maken van het netwerk. De ISP is hier in het voordeel omdat deze al een klantrelatie heeft en binnen die relatie de mogelijkheid heeft om additionele diensten aan te bieden.
Deze conclusie trok ik al eerder op basis van het feit dat de markt voor VOIP-telefonie voor 98,5 procent in handen is van de kabelaars, KPN en DSL-aanbieders. Dat zijn precies de ISP’s waar het in het onderzoek over gaat en laat dus zien dat het verkopen van additionele diensten op basis van de bestaande klantrelatie een goede mogelijkheid is. Ook uit een eerder onderzoek bleek dat dit zelfs gewenst is, gezien het gros van de bedrijven het liefst één leverancier voor al hun telecomdiensten wil hebben.
Volgens het onderzoek gaat 2007 een spannend jaar worden voor veel (access) ISP’s en backbone providers wat betreft de capaciteit die ze beschikbaar hebben om aan de groeiende bandbreedte behoefte te voldoen. Het wordt door het onderzoek niet onwaarschijnlijk geacht dat downloaden op volle snelheid, vanaf vrijwel elke locatie ter wereld, binnenkort wellicht niet meer zo normaal zal zijn als het nu nog is.
In het onderzoek kan ik me redelijk vinden, echter is het zo dat er telkens meer nieuwe technieken komen om fiber nog efficienter te belichten en er zo nog meer bandbreedte over heen te laten gaan. Daarnaast zijn er in het dotCom tijdperk miljarden geinvesteerd in zowel mondiale Tier-1, landelijke als metro netwerken. Dankzij die combinatie van beschikbare fiber alsmede continue technologische ontwikkelingen zal het risico van het tegen de grenzen aanlopen van de capaciteit van “het internet” wel meevallen.
Wel onderschrijf ik de conclusie dat de bandbreedte prijzen te laag zijn om een gezonde marge te realiseren. Dat is ook niet zo vreemd gezien er simpelweg in de tertiaire sector beter geld valt te verdienen dan in de secundaire sector, waar ISP’s onderdeel van uit maken.
Vergelijk het met de boer, groentenboer en de supermarkt. De boer (primaire sector) heeft vrijwel geen enkele marge meer en is veelal aangewezen op subsidies om rond te komen, de groentenboer (secundaire sector) doet het al iets beter en de supermarkt (in dit geval tertiaire sector) is met een leger aan kant en klaar maaltijden spekkoper.
Het volledige onderzoek van Deloitte Touche Tohmatsu is hier (PDF) te lezen.
Update 22:28: Uit feedback van een niet nader te noemen contentprovider die enkele tientallen Gbit/s doet, heb ik begrepen dat zij het nu al ervaren dat veel gebruikers niet standaard op de maximale snelheid kunnen downloaden. Een medewerker verklaarde:
Dat ondervinden wij momenteel al. Dat altijd op maximale snelheid downloaden ‘niet meer zo vanzelfsprekend is’, vooral bij wanadoo/chello/versatel, ‘de 20mbitters’