Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

De transitie van eigen IT-infrastructuur naar de cloud dwingt hosters tot nadenken

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 25 februari 2016 08:00 uur

Gaan hosters allemaal hun eigen ‘ijzer’ de deur uit doen en al hun infrastructuur in de cloud onderbrengen? Dat is een heel goede vraag. Als dat gebeurt dan verandert de rol van hosters van het leveren van (eigen) infrastructuur naar beheerders van infrastructuur die ze zelf niet in eigen bezit hebben. De vervolgvraag is, wanneer dat dan zover zal zijn?

Het is volgens mij maar de vraag of ooit echt alle IT-infrastructuur ooit in de cloud zal staan. Ik verwacht dat er altijd partijen blijven die hun infrastructuur zelf willen kunnen aanraken. Dat wordt ook wel spottend ‘serverhugging’ genoemd. In bepaalde gevallen zal dat waarschijnlijk ook zeer terecht zijn. Echter valt het op dat er telkens meer diensten in de cloud worden ondergebracht en ook steeds meer hosters hun dienstverlening afstemmen op de cloud.

Die transitie is echter een zeer geleidelijk proces. Ook al is de cloud misschien in heel veel opzichten beter, goedkoper, sneller en zo zijn er vast nog meer kwalificaties te bedenken, dan nog zal die transitie van hosters richting de cloud geleidelijk blijven gaan.

Hosters hebben namelijk in veel gevallen al geïnvesteerd in eigen IT-infrastructuur en nog los van de vraag of die al zijn afgeschreven of niet, dat kan er snel voor zorgen dat het op eigen infrastructuur blijven hosten toch goedkoper is dan de cloud. Daarnaast heeft een hoster ook te maken met verschillende processen en procedures die zijn afgestemd op het beheren van eigen IT-infrastructuur. Ook de mensen die bij hosters werken, zijn aan die werkwijze gewend.

Voordat een hoster zijn dienstverlening in en op de cloud gaat baseren, zijn er nogal wat opstakels te overwinnen. Dat wil echter niet zeggen dat er een lange weg te gaan is voordat hosters hun dienstverlening op de cloud baseren en cloudinfrastructuur gaan gebruiken. Echter zal dat wel geleidelijk blijven gaan, stap voor stap.

De eerste stap die hosters veelal zetten, is om niet hun eigen bestaande diensten volledig in de cloud onder te brengen, maar in plaats daarvan klanten de mogelijkheid te geven om klanten een oplossing aan te bieden die volledig of deels in cloud draait. Wat ook opvalt, is dat hosters er voor kiezen om een nieuw onderdeel op te zetten dat diensten aanbiedt die volledig op de cloud zijn gebaseerd.

Recent zijn er weer genoeg voorbeelden. Zo heeft Cyso, dat deze maand bekend maakte zijn managed services ook aan te bieden voor infrastructuur die draait op de clouddiensten van Amazon, Google en Microsoft en Rackspace, kort daarvoor aal aangekondigd ook in Nederland ondersteuning van de Amazon AWS cloud te bieden.

De transitie van hosters naar de cloud mag dan stap voor stap en geleidelijk gaan. Het gaat wel telkens meer die kant op. Op dit moment is het in eigen beheer hebben van infrastructuur door hosters nog wel de standaard, maar op een bepaald moment zal het hebben draaien van infrastructuur in de cloud de standaard zijn en het hebben van eigen infrastructuur de uitzondering.

Het is daarom belangrijk om nu al na te denken wat die verandering betekent als hoster. Ik wil niet zeggen dat nu al plannen moeten worden gemaakt om diensten onder te brengen in de cloud of diensten die gebaseerd zijn op de cloud aan te bieden als hoster. Het is echter wel iets waar rekening mee moet worden gehouden en nu al over moet worden nagedacht. De conclusie kan ook zijn dat alles bij het oude laten voor jouw bedrijf prima werkt. Dat neemt niet weg dat het nu al belangrijk om daarover na te denken want erachter komen dat dat niet zo is, terwijl de transitie naar de cloud al voltooid is, is een minder fijn toekomstperspectief.

Ronald, 25 februari 2016 11:22 am

Maar dan ben je toch geen hoster meer?

Ik kan mij voorstellen dat er een groep hosters is waarvoor een eigen infra "ingewikkeld" is en het dus liever uitbesteden.
Op dat niveau zijn er natuurlijk webhosters die eigen infra hebben en webhosters die een kant-en-klare klikserver huren en daar websites op zetten.
Beide heten ze hoster.

Overigens staan de ontwikkelingen van infrastructuur ook niet stil. Het hebben van een eigen cluster is allang niet meer zo spannend en gebruiksonvriendelijk als gedacht. Ook wel private cloud genoemd. Daarbij is het zelfs voordeliger, net als dat het voor de hoster voordeliger is om het zelf te doen zoals je schrijft, dan alles huren. Dat laatste is natuurlijk een tikkie afhankelijk van de leverancier.

Arie, 25 februari 2016 11:59 am

De tegen-argumenten uit het stuk zijn geen echte tegen argumenten maar gewoon redenen waarom je niet morgen over stapt, simpelweg omdat de flexibiliteit er niet is. Wat interessant is is welke kant iedereen op gaat natuurlijk. Zoals ik het zie zijn de meeste hosters kleine cloud aanbieders, wie bied er niet gevirtualiseerde servers aan tegenwoordig.

Wanneer de grote cloud aanbieders als Google/rackspace/amazon spot goedkoop worden waardoor kleinere bedrijven niet meer kunnen concurreren dan hebben die bedrijven een probleem. Maar vooralsnog zijn veel aanbieders ofwel goedkoper of leveren ze een bepaalde service/sla waardoor men toch voor hen kiest en niet de grote internationale partijen. Wanneer een Google echter goedkoop wordt zullen unmanaged klanten daar naar toe verhuizen. Komt er een dergelijke grote partij met een managed verhaal kan daar ook een trektocht ontstaan.

Dat zijn m.i. de zaken waar het van afhangt, ik zie niet waarom een VPS aanbieder dit niet meer zelf zou hosten als daar genoeg klandizie te halen is. En shared webhosting partijen van formaat hebben vaak een dermate server park ingericht waarbij een verhuizing naar een cloud partij geen enkel voordeel bied.

Calypso, 25 februari 2016 4:45 pm

In alle gevallen moet je je richten op wat jou als hoster 'uniek' maakt; als dat meerwaarde levert dan heb je een kans om te overleven. Dat kan aan de ene kant zijn het inrichten en bijhouden van de systemen op OS laag en hoger; dan is een cloudoplossing om daar je machines in te plaatsen een mogelijke oplossing, en blijf je voor de klant nog steeds dezelfde hoster. Als je echter je dienstverlening moet gaan aanpassen om zaken in een cloud onder te brengen moet je daar heel voorzichtig mee omspringen.

Jeroen, 25 februari 2016 9:48 pm

Zeker voor eenmanszaken is het overstappen van eigen infra naar de cloud een verademing. Wij hebben altijd alles zelf in beheer willen hebben (afgezien van datacenter en netwerk) maar overstappen naar de cloud is misschien wel de beste beslissing in ons bestaan geweest. Geen gedoe/onzekerheid meer met hardware die mogelijk op een vervelend moment kapot gaat, flexibel op- en afschalen zonder investeringen en onze meerwaarde heeft toch altijd op OS en hoger gelegen.

Mario, 26 februari 2016 9:11 am

De hosting in de cloud zetten is niet altijd een oplossing. Zelf gebruiken we eigen hardware omdat we vooral bedrijfsgegevens van klanten hosten. Bij een cloudprovider heb je geen zicht op waar de backup precies wordt bewaard en wie er allemaal aankan. Wij kunnen dit namelijk wel garanderen om we de volledige keten (buiten DC en uplink) volledig in eigen beheer hebben. Hosters die Amazon, Azure of van die fancy US spul gebruiken kunnen al helemaal geen garanties geven omdat de Amerikaanse overheid mee kan snuffelen in de data.

Ronald, 26 februari 2016 10:37 am

Klant zoekt boekhouder.

Klant: Staat mijn informatie veilig bij u?
Boekhouder: Jazeker! Wij hebben n.l. alles in de Cloud in superveilige datacenters!
Klant: Welke zijn dat dan?
Boekhouder:.....
KLant: En hoe vaak worden er dan back-ups gemaakt?
Boekhouder:.....
Klant: Worden er backups gemaakt?
Boekhouder: Ja
Klant: Weet u dat 100% zeker?
Boekhouder:......
KLant: Ik zoek nog even verder
Boekhouder: Ja maar wij hebben wel ISO en NEN enzo.. dus.Alles veilig toch?.....
Klant:.......

Jeroen, 27 februari 2016 9:57 am

Er zijn voldoende cloud aanbieders die zowel actieve als backup data in NL hebben staan, cloud beperkt zich niet tot een Amazon, google of Azure.

Nu kun je discussiëren wat een cloud is, maar ik ga even uit van wat iedereen een cloud vind in plaats van wat de echte definitie is :)

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.