- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 4 maart 2016 16:44 uur
Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers is van plan een asielzoekerscentrum te vestigen in het pand dat ook wordt gebruikt door het Data Facilities Spijkenisse datacenter. Dat blijkt uit een artikel in het Algemeen Dagblad. In een statement op de website van Data Facilities staat te lezen dat het datacenter het nieuws zelf ook uit de krant heeft moeten vernemen.
Het asielzoekerscentrum aan de Boyleweg 2 in Spijkenisse moet plaats gaan bieden aan maximaal 250 asielzoekers. De kans dat het er ook daadwerkelijk komt is redelijk groot. De gemeenteraad van Nissewaard, waar Spijkenisse onder valt, zal op 22 maart pas officieel een besluit nemen. Echter staat in het AD dat een meerderheid in de gemeenteraad voor de komst van het AZC is.
Data Facilities zegt in een statement op de website niet vooraf te zijn ingelicht over de mogelijke komst van het azc. Er is volgens Data Facilities ook op geen enkele wijze door de eigenaar van het pand overleg gevoerd over het gebruik van een deel van het pand voor bewoning (door asielzoekers).
Het datacenter zegt ook onaangenaam verrast te zijn door het nieuws en stelt ook niet te begrijpen hoe het mogelijk is om de datacenteractiviteiten te combineren met bewoning van het pand:
Data Facilities levert internetdiensten. In het bijzonder biedt Data Facilities de mogelijkheid één of meer servers, gekoppeld aan het internet te plaatsen in een geconditioneerde en beveiligde ruimte. Data Facilities levert deze diensten vanuit het pand Boyleweg 2. Er is geen sprake van een leegstaand pand. Het tegendeel is het geval, een belangrijk deel van onze activiteiten worden vanuit dit pand uitgevoerd. Op dit moment is het voor ons onbegrijpelijk op welke wijze bewoning van het pand gecombineerd zou kunnen worden met de aanwezigheid van ons data center.
Data Facilities stelt dit via de lokale ondernemersfederatie aan de kaak te hebben gesteld:
De voorzitter van de OFS is in de middag van donderdag 3 maart 2016 persoonlijk door de gemeente op de hoogte gesteld van het voornemen van de gemeente en het COA en heeft als wedervraag gesteld of de betrokken instanties een zorgvuldige risicoafweging hebben gemaakt ten aanzien van de gevolgen voor de computersystemen, het glasvezelnetwerk met verbindingen naar andere data centers over de wereld en de dataopslag van bedrijfsinformatie van klanten. Met deze vraag gaan de betrokken instanties verder aan de slag.
Vanuit Data Facilities staan wij garant voor de belangen van onze klanten als het gaat om continuïteit, beschikbaarheid en veiligheid van data, het glasvezelnetwerk en de computersystemen. Wij verwachten op korte termijn van onze verhuurder en van de betrokken instanties te vernemen op welke wijze deze aspecten bij gewijzigd gebruik van het grootste deel van het pand gegarandeerd zullen worden.
Klanten van Data Facilities met vragen kunnen contact opnemen met het datacenter. In het statement stelt het datacenter echter geen vragen van de pers te zullen beantwoorden. De communicatie over de kwestie zal namelijk “via de betreffende instanties zal verlopen”.