- Door
- dr. Serge Gielkens
- geplaatst op
- 31 mei 2016 08:00 uur
In 2009 zijn VMware, Cisco en EMC een samenwerkingsverband aangegaan om oplossingen voor converged infrastructure op de markt te brengen. Hieruit is VCE ontstaan dat inmiddels een dochteronderneming van EMC is geworden. Sinds enkele jaren is er een steeds sterkere trend naar hyper-converged infrastructure, dat wil zeggen een oplossing waarin compute, storage, netwerk en virtualisatie volledig geïntegreerd zijn en een eenheid vormen. Door deze modulaire architectuur kan snel, flexibel en makkelijk schaalbaar een datacenter of private cloud worden opgebouwd. Voor deze markt introduceerde VCE begin vorig jaar het turnkey systeem VxRack. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een systeem bedoeld om per rack te schalen.
Hardware
Zoals gebruikelijk in de markt van hyper-converged infrastructure vormen commodity x86 servers de basis. De leverancier is momenteel Quanta maar door de op handen zijnde overname van EMC door Dell ligt het in de lijn der verwachting dat toekomstige systemen met componenten van Dell zullen worden uitgerust. De storage zijn lokale disks die afhankelijk van het model volledig SSD of hybride zijn.
In de netwerkfunctionaliteit voor VxRack wordt voorzien door Nexus switches van Cisco. Elk rack heeft twee top-of-rack switches en een dubbele management switch. Daarnaast zijn er per rack twee spine switches om racks onderling te verbinden. De ToR switches bieden een bandbreedte van 10 Gigabit/s terwijl voor de verbindingen tussen de racks 40 Gigabit/s beschikbaar is. Voor het management netwerk wordt volstaan met 1 Gigabit/s.
VCE levert de systemen af in een rack met dubbele voeding. Verder verzorgt zij de softwareconfiguratie. VCE test de hardware en software van het rack als een eenheid en voert tevens de validatie uit in geval van software of firmware updates. De support geldt dan ook voor de gehele hardware en software stack. Schalen gebeurt door zowel het toevoegen van nodes aan een rack (scale-up) als het bundelen van racks (scale-out).
Het beheer van deze systemen voert de administrator uit met behulp van de VxRack Manager. Hiermee kan hij de compute, storage en netwerkcomponenten monitoren, door VCE geteste updates uitrollen alsmede hypervisors en besturingssystemen voor VxRack installeren. De Manager geeft op alle niveaus informatie: van de hardware infrastructuur tot en met de middleware. De beheerder heeft daardoor met maar één enkele interface te maken.
Afhankelijk van de gebruikte software op de server nodes zijn verschillende versies van VxRack beschikbaar.
Neutrino
Deze node is door VCE pas begin dit jaar aangekondigd. Hiermee mikt VCE op cloud services. De Neutrino node is uitgerust met OpenStack in combinatie met Linux KVM. In de loop van 2017 wordt ondersteuning voor Apache Hadoop en het Photon platform van VMware verwacht. De nodes zijn tevens uitgerust met ScaleIO van EMC voor de storage virtualisatie. Dit is door VCE geïntegreerd met de block storage component Cinder en object component Swift van OpenStack.
FLEX
Op deze node draait ScaleIO van EMC om de lokale storage als gedeelde block storage aan te bieden. Dit is vergelijkbaar met VSAN van VMware. Voor de servervirtualisatie wordt VMware gebruikt. Ook componenten als VMware vMotion en DRS worden door VCE ondersteund voor dit type node. In deze oplossing kunnen nodes geoptimaliseerd worden voor storage of compute. Zo hebben nodes voor storage-optimalisatie een enkele Intel-processor terwijl dat in geval van compute-optimalisatie een dubbele processor is. Met deze oplossing schaalt men in dat geval asymmetrisch.
SDDC
Deze variant is met name bedoeld voor bedrijven die al gestandaardiseerd zijn op software-defined datacenter technologie van VMware. De basis van deze VxRack systemen is EVO SDDC van VMware. De nodes zijn uitgerust met vSphere, VSAN, vCenter, NSX, vRealize componenten en de SDDC Manager. VMware NSX is de software-defined netwerk oplossing van VMware. NSX levert ook security door onder andere firewall en VPN-functionaliteit. vRrealize is een cloud management platform. De SDDC Manager vervangt voor deze variant de VxRack Manager.
Met deze oplossing zijn alle resources, dat wil zeggen compute, storage en netwerk, gevirtualiseerd tot pools over de fysieke racks heen. Binnen de resource pool kan de beheerder Workload Domains aanmaken. De domeinen worden onafhankelijk van elkaar beheerd. De netwerkscheiding tussen deze domeinen wordt verzorgd door NSX.
Tot slot
VCE heeft ook onlangs VxRail gelanceerd. Deze oplossing dient niet verward te worden met VxRack. VxRail wordt niet kant-en-klaar gemonteerd in een rack geleverd en bevat geen netwerkapparatuur zoals switches. VxRail is een hyper-converged appliance voor een VMware omgeving waarop behalve vSphere en vCenter ook VSAN draait. VxRack dient meerdere use cases. Bovendien is VxRack met name ontwikkeld voor datacenters terwijl VxRail eerder voor het midden- en kleinbedrijf is.