Journalistiek

Onpartijdig, onafhankelijk nieuws, uitsluitend in dienst van het branchebelang.

Ierland krijgt directe trans-Atlantische verbinding

  • Door
  • Arnout Veenman
  • geplaatst op
  • 8 januari 2009 08:01 uur

Hibernia AtlanticVoor het eerst in 150 jaar krijgt Ierland eigen directe (onderzeese) verbinding met de Verenigde Staten. Op dit moment loopt al het telefoon, data en internet verkeer naar de Verenigde Staten en de rest van de wereld nog via netwerken in Groot Brittannië. Dit zorgt voor hoge latency en hoge kosten voor inwoners en bedrijven in Ierland.

Om de onderzeese kabel te realiseren werd er in juli 2008 een aanbesteding gestart door de overheden in Ierland. Zojuist is bekend geworden dat de aanbesteding door Hibernia Atlanic gewonnen is. Ierland zal worden aangesloten door middel van een nieuw aan te leggen onderzeese kabel die zal aansluiten op de Hibernia North Transatlantic kabel die 22 mijl ten noorden van de kust van Noord Ierland ligt. Hibernia Atlantic moet de nieuwe onderzeese kabel operationeel hebben in maart dit jaar en zal deze hiervoor verantwoordelijk blijven tot 2018.

Project Kelvin, zoals het initiatief voor de directe verbinding naar de Verenigde Staten heet is vernoemd naar Lord Kelvin, één van de twee personen die verantwoordelijk waren voor de eerste trans-Atlantische verbinding tussen Ierland en de Verenigde Staten.  Dit was tevens de eerste directe trans-Atlantische verbinding ooit en voor Ierland de enige tot nu toe. Totaal heeft project Kelvin een waarde van 30 miljoen euro, de kosten worden gedeeld door het Ministerie van Bedrijven, Handel en Investeringen (DETI) van Noord-Ierland, het Ministerie van Communicatie, Energie en Natuurlijke Hulpbronnen (DCENR) van de republiek Ierland en ook de Europese Unie betaald mee.

Aan land zal de kabel in het noorden van Ierland PoP’s krijgen in Armagh, Ballymena, Belfast, Coleraine, Londonderry, Omagh, Portadown en Strabane. In het zuiden zal de kabel ook beschikbaar zijn en PoP’s hebben in Letterkenny, Monaghan, Castleblaney, Drogheda en Dundalk. Uiteindelijk hoopt men door de directe verbinding naar de Verenigde Staten dat de breedband kosten op Ierland omlaag gaan, de latency omlaag gaat en doordat men niet meer afhankelijk is van netwerken in het buitenland moet het ook veiliger zijn.

Ook zou de verbinding Ierland aantrekkelijker moeten maken voor bedrijven om zich er te vestigen. Ierland is op dit moment al zeer in trek bij internetbedrijven waaronder Dell, eBay, Google, Microsoft en Yahoo, die stuk voor stuk hun (Europese) hoofdkantoor in Ierland hebben gevestigd. Dankzij deze nieuwe verbinding zal die aantrekkingskracht van Ierland op internetbedrijven enkel toenemen.

Hier komt de kabel te liggen:
Hibernia Atlantic Ierland trans-Atlantische kabel

In onderstaand filmpje verdere uitleg over de eerste trans-Atlantische onderzeesekabel. Die Ierland met de Verenigde Staten verbond.

En nog een filmpje over de eerste trans-Atlantische telefoonkabel 100 jaar later:

Update 21:00 uur: Directe verbinding is voor Noord Ierland

Wilfried Dudink, 8 januari 2009 11:04 am

Het artikel klopt niet helemaal.

Allereerst heeft Ierland al een directe verbinding middels de bestaande Hibernia Atlantic kabel. Deze loopt namelijk via Dublin naar de US, zowel bovenlangs als onderlangs. Dit veranderd verder niet aangezien er geen nieuwe kabel komt naar de US. Er wordt alleen vanuit Noord Ierland een nieuwe landingspoint gemaakt voor de bestaande Hibernia Atlantic. Vanuit het landingspoint wordt dan via landkabel een aantal PoPs gerealiseerd in Noord Ierland en Ierland.

Dit project wordt financieel gesteund door de regering van Ierland, Noord Ierland en de EU.

Verder heeft zowel Eircom als ESAT al capaciteit op bestaande zeekabels. Dus naast deze partijen zal Hibernia Atlantic nu ook extra capaciteit bieden in Ierland.

Latency zal voor Ierland niet veel uitmaken. Zoals gezegd de kabel kwam al direct aan in Dublin. Voor Noord Ierland maakt het wel iets uit.. maar op de totale stretch naar de US zal het nihil zijn.

rob, 8 januari 2009 5:47 pm

Voor het eerst in 150 jaar, niet helemaal, in 1989 is ierland verbonden op de PTAT1 kabel linksom in het plaatsje Ballinspittle, met Devonshire bermuda in de VS, en rechtsom naar de UK.

Thomas Lobker, 8 januari 2009 8:51 pm

Heeft misschien iets te maken met het nieuwe datacentrum van Microsoft die binnenkort haar deuren moet openen in Dublin. Met een budget van ongeveer een half miljard dollar ;)

http://www.msnbc.msn.com/id/21655464/

[quote]Ireland has boomed since the mid-1990s by promoting itself to high-technology companies seeking a low-tax, English-speaking base within the euro currency zone. Microsoft arrived before the boom, in 1985.[/quote]

Triloxigen, 11 januari 2009 12:30 am

Even ter aanvulling, bedrijven als Microsoft, Dell en Google zitten in Ierland gevestigd doordat IT-onderdelen in dat land belastingtechnische voordelen heeft.

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.