- Door
- Randy ten Have
- geplaatst op
- 22 januari 2009 08:06 uur
Afgelopen donderdagavond vond in Amsterdam de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van enkele gerenommeerde Internetpartijen plaats. En met een vertegenwoordiging van honderden mensen een ideale netwerkbijeenkomst met enkele interessante sprekers
De organisatie was in handen van Internet Society Nederland, RIPE NCC, AMS-ix, Terena, Vereniging Open Domein, ISPconnect, Dutch Hosting Provider Association, Accessibility.nl, W3C Benelux, Gridforum.nl, OpenDoc Society, SURFnet, SELF, CAcert, SIDN, NLnet, NLnet Labs, Oophaga, HXX/HAR2009, Bits of Freedom a.i., Free Knowledge Institute, en Vrijschrift.
Tijdens de avond zelf waren er parallel aan het social event ook de nodige inhoudelijke activiteiten, onder meer de presentatie van de Nederlandse genomineerden van de World Summit Awards en een voorzittersdebat met aansprekende namen als Bert Bakker, Jan Willem Broekema, prof. Bert-Jaap Koops en Daniel Karrenberg onder leiding van Monique van Dusseldorp (onderneemster en oud-voorzitster Gridforum Nederland). Daarnaast waren er lightning talks van onder meer Dick Bulterman (W3C), dr. Ivan Herman (W3C), Arjen Kamphuis (HXX), Tom Peelen (OpenDoc Society), Steven Pemberton (W3C), Eric Velleman (Accessibility.nl), Ruud Vriens en Annemarie Zielstra (Nationale Infrastructuur Cyber Crime).
De laatste was het meest interessant voor de ISPam.nl lezers en deze lezing halen we dan ook hier nog naar voren. Het Nationale Infrastructuur Cyber Crime (NICC) heeft het Notice and Takedown (NTD) gedragscode project het afgelopen jaar geleid. Annemarie Zielstra begon haar speech met een welkom en dank voor de hapjes en drankjes om een brug te slaan naar het Internet. “Heeft iemand zich zorgen gemaakt op weg hierheen? Natuurlijk niet. Een receptie zonder hapjes en drankjes is ondenkbaar!”. Hetzelfde geldt helaas niet voor een veilig Internet. Waar het 10 jaar terug nog wel eens als een ‘luxe’ gezien werd, waar we best een dagje zonder konden, is dit anno 2009 ondenkbaar. En met deze afhankelijkheid, nemen ook de gevaren toe.
Als voorbeeld noemde ze “Een 23-jarige jongen die een scriptje bouwt en 100.000’en mensen spamt om hen naar een belsite te lokken, waar vervolgens enkele tonnen verdient worden. Als de consumentenautoriteit met een boete van 70.000 euro komt, wordt deze dan ook lachend betaald”. En dit is nog een relatief onschuldig voorbeeld vergeleken met de georganiseerde criminaliteit (phishers, RtH) die vanuit het buitenland opereren. Zal het Internet over enkele jaren nog veilig zijn en – belangrijker – hebben consumenten dan nog vertrouwen in het medium? Een medium dat goed is voor een omzet van tussen de 360 en 480 miljoen euro per jaar in 2012.
Annemarie Zielstra riep partijen dan ook op om vooral samen te werken en tot oplossingen te komen. “Sociale netwerken zijn de beste bescherming voor technische netwerken, en voor het vertrouwen. Het NICC is gebaseerd op dat idee. De honderden mensen werken samen en delen een gemeenschappelijk doel: een veilige cyberspace. De sleutelwoorden voor dit succesvolle informatie-uitwisseling zijn vertrouwen en waarde.”