- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 10 mei 2007 20:04 uur
Vandaag was de uitspraak in de zaak de Staat tegen de houder van de persoonsdomeinnaam www.112.nl. Het oordeel van de rechtbank is dat de Staat een zwaarwegender belang heeft om de persoonsdomeinnaam te bezitten en dat de huidige houder, Bram Heerink, de domeinnaam daarom binnen 7 dagen dient over te dragen aan een door de Staat aan te wijzen natuurlijk persoon, op straffe van een dwangsom van 5.000 euro per dag!
De belangrijkste motivatie uit het vonnis is naar mijn idee het volgende:
Vaststaat dat de huidige activiteiten van Heerink, voor zover het de bestreden domeinnaam betreft, thans beperkt zijn tot de link naar een startpagina met 112-gerelateerde links. Het moet er daarom voor worden gehouden dat Heerink geen zwaarwegend belang heeft bij behoud van de domeinnaam, anders dan in het kader van de mogelijkheid de domeinnaam door overdracht te gelde te maken.
Daartegenover staat het belang van de Staat bij overdracht van de domeinnaam. Heerink kan niet gevolgd worden in zijn stelling dat van een belangenafweging geen sprake zou kunnen zijn in de verhouding tussen burger en de Staat.
De Staat heeft een onmiskenbaar belang om de burgers goed en snel te kunnen informeren, in het bijzonder op het gebied van hulpdiensten. De algemen bekendheid van de aanduiding 112 brengt mee dat burgers geneigd zullen zijn de domeinnaam www.112.nl te associëren met een website van de overheid. De omstandigheid dat, zoals Heerink heeft aangevoerd, de overheid zich ook zou kunnen bedienen van andersluidende domeinnamen om de burgers te informeren, zoals nu ook gebeurt, doet niet af aan het feit dat de burger in eerste instantie de domeinnaam www.112.nl, derhalve zonder toevoegingen zoals sos of overheid, zal hanteren bij het zoeken naar officiële informatie van de overheid en onder de huidige omstandigheden derhalve terecht komt bij de website van Heerink en niet bij die van de Staat dat het belang van Heerink daarvoor zal moeten wijken.
In principe kan worden gesteld dat er door de voorzieningenrechter simpelweg een afweging tussen de belangen van enerzijds de Staat en anderzijds Heerink wordt gemaakt. Door _geen_ gebruik te maken van de domeinnaam, anders dan het doorsturen naar een website met een verzameling 112-gerelateerde links, moest recht op houderschap van de persoonsdomeinnaam van Heerink wijken voor, naar oordeel van de voorzieningenrechter, zwaarderwegend belang om burgers te kunnen informeren van de Staat. Dat is in lijn met eerdere jurisprudentie.
De voorzieningenrechter heeft Heerink eveneens verboden elke domeinnaam te gebruiken waarin de aanduiding ‘112’ voorkomt, behalve waar het gaat om de persoonsdomeinnaam heerink.112.nl, even los van het feit dat Heerink waarschijnlijk niet geïnteresseerd is in die persoonsdomeinnaam, kan deze door het uitfaseren van persoonsdomeinnamen door SIDN de bewuste persoonsdomeinnaam helemaal niet registreren.
In een reactie geeft Bram Heerink op zijn weblog aan dat hij het een onterecht oordeel van de rechter vindt en dit blijkt ook uit de naam van zijn artikel op zijn weblog dat “Abject en infaam deel 2 ; )” luidt. Wat overduidelijk als een verwijziging naar de woorden die advocaat Mr Bram Moszkowicz uitsprak over het vonnis, in de zaak “Maffiamaatje” die hij tegen Jort Kelder had aangespannen, waarin eveneens Mr Poelmann als voorzieningenrechter had opgetreden.
Heerink stelt dat de voorzieningenrechter compleet aan zijn belangen is voorbijgegaan en vraagt zich af dat wanneer de Staat een website over homoseksualiteit wil beginnen of hij dan ook zijn domeinnaam gay.nl zou moeten afstaan, gezien een belangenafweging altijd in het voordeel van de Staat zal uitvallen. Wel geeft hij aan dat de advocaat van de tegenpartij zal bellen om hem te feliciteren en de papieren in orde te maken. Op een eventueel hoger beroep bezint Heerink zich nog.
Het gaat nu interessant worden of de Staat nog verdere stappen gaat ondernemen om de domeinnaam 112.nl in handen te krijgen. Zuiver numerieke domeinnamen zijn volgens de reglementen van SIDN niet toegestaan. Op advies van het DomeinnaamDebat 2006 zullen zuiver numerieke domeinnamen met behulp van een sunrise periode worden ingevoerd, enkel zijn zuiver numerieke domeinnamen tot 3 cijfers weer uitgesloten in verband met het risico op verwarring met IP-adressen. Op die manier kan de Staat er ook niet aankomen en is het de vraag of de Staat op andere manieren zal proberen om de domeinnaam 112.nl te registreren.
Op zich is het een interessant vonnis, aan de andere kant is het ook enigszins saai te noemen, gezien het naar mijn idee een bevestiging is van al reeds bestaande jurisprudentie, die hiermee opnieuw is bekrachtigd. Het is nog even wachten of Heerink in hoger beroep gaat, alvorens we weten of het vonnis definitief overeind blijft. Mijn verslag van de rechtszitting, die op 20 april plaats vond, met de argumenten van beide partijen, is hier terug te lezen.
Het volledige vonnis is hier op de weblog van Bram Heerink te vinden.