- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 21 mei 2007 13:53 uur
De Belgische ISP V.O.F. SpeedPacket & C° zou het slachtoffer zijn geworden van een hack bij registrar Enom. Een Iraanse hacker zou Enom hebben gehackt en domeinnamen van SpeedPacket zelf en van klanten hebben overgedragen aan andere bedrijven. Zo meldt Internet Society Belgium. SpeedPacket zou Enom al weken voor de hack op de hoogte hebben gebracht van het lek in hun systemen. Desondanks zou enkele weken later een hacker, op 11 mei, via het lek toegang hebben gekregen tot het account van SpeedPacket, waarna er domeinnamen vanuit het account werden overgedragen aan andere bedrijven.
De zelfde dag nog werd er contact gelegd met de hacker, die naar het leek vanuit een Iraanse universiteit opereerde. In een chatsessie tussen de hacker en SpeedPacket eisde de hacker dat er 10.000 dollar zou worden betaald, waarna de overdracht van de domeinnamen ongedaan zouden worden gemaakt.
Uiteindelijk werd er een akkoord gesloten tussen de hacker en SpeedPacket, nadere details zijn niet bekend gemaakt. Hierna liet de hacker de nameservers van de domeinnamen weer verwijzen naar de servers van SpeedPacket. De hacker droeg de domeinnaam echter niet weer over naar de rechtmatige eigenaren.
Internet Society Belgium gaf in een later bericht aan dit probleem aan te kaarten bij de hoogste instanties (ICANN). Het lijkt er echter vooralsnog niet op dat dit iets heeft uitgehaald gezien de domeinnamen (uitgaande van de domeinnaam speedpacket.com) nog steeds op naam van een domeinnaam privacy service van registrar Netfirm staan.
Wat vinden jullie ervan dat dit kon gebeuren?
Update 22/07: Zojuist heb ik naar aanleiding van de commotie die was ontstaan telefonisch contact gehad met David Heremans van SpeedPacket. Het lek bij eNom zou zijn dat de API enkel over een onbeveiligde HTTP verbinding kon gaan, die zou zijn onderschept door de Iraanse hacker, die het wachtwoord gebruikte om in te loggen op te web interface en deze zou maar één domeinnaam, namelijk die van speedpacket verhuist hebben. Een verhaal dat nauwelijks te geloven is. Verder zou de eNom API, geen SSL ondersteunen aldus SpeedPacket, uit documentatie en reacties van verschillende ISP’s blijkt dat de eNom API wél SSL ondersteunt!
Het lijkt er dus op dat het verhaal dat SpeedPacket vertelt compleet onzin is. De vraag die dan nog rest, met welke reden heeft SpeedPacket dit “nieuws” dan via Internet Society Belgium naar buiten gebracht?