- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 26 juni 2007 09:09 uur
In een presentatie met de naam “Infrastructuurconcurrentie in het licht van nieuwe ontwikkelingen als het All-IP plan” op heeft OPTA voorzitter Chris Fonteijn de visie van OPTA op het gebied van eigen infrastructuur (voornamelijk de local loop) uiteen gezet. OPTA is van mening dat duurzame concurrentie het consumentenbelang dient, dat is concurrentie die bestaat zonder dat er (specifieke toegangs)regulering aan te pas komt.
Op het gebied van infrastructuurconcurrentie wil OPTA de markt het dus zoveel mogelijk zelf laten doen en als er binnen afzienbare tijd effectieve concurrentie is, dan houdt OPTA de handen van de markt af. Wanneer dat niet het geval is, dan zal OPTA met specifieke toegangsregulering komen, die wel zodanig zal zijn vormgegeven dat de regulatie opkomende infrastructuurconcurrentie niet negatief beïnvloed.
Wanneer is er nou voldoende infrastructuurconcurrentie, afgezien van het feit dat dat moeilijk in nummers is uit te drukken is er op de breedbandmarkt geen effectieve concurrentie wanneer er maar twee netwerken zijn.
Redenen voor deze ineffectiviteit zijn ondermeer toe te wijzen aan:
- Marktpartijen kunnen kiezen niet op prijs te gaan concurreren (product differentiatie)
- Kunstmatig hoge overstapkosten
- Hoge toetredingsdrempels tot de markt
- Stilzwijgende collusie (stilletjes samen tegenwerken van concurrentie)
Op dit moment hebben concurrenten van KPN toegang tot de local loop (lastmile) van KPN, waarmee er dus alternatieve (A)DSL aanbieders zijn. Wanneer ALL-IP er komt valt dit soort toegang tot het netwerk zoals dat er nu is weg en OPTA is van mening dat er op dat moment voor alternatieve aanbieders een vergelijkbare vorm van toegang moet zijn (komen).
OPTA gelooft in het werken van de markt en heeft daarom marktpartijen gevraagd om gezamenlijk, dus KPN en de gebruikers van haar netwerk, gezamenlijk tot een oplossing te laten komen, zodat OPTA niet hoeft te gaan reguleren. De marktpartijen hebben op 15 juni één maand uitstel gevraagd en gekregen, om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Wanneer op 15 juli nog geen oplossing vanuit de markt is zal OPTA uiterlijk 15 oktober zelf met een eigen oplossing komen in de vorm van regulering.
Het is goed om te zien dat OPTA scherp is op dit gebied, om zo de breedband markt in Nederland competitief te houden, om zo situaties zoals we in België zien te voorkomen!
De presentatie van Chris Fonteijn is hier te bekijken.