- Door
- Arnout Veenman
- geplaatst op
- 16 juli 2007 07:42 uur
KPN heeft op de valreep afspraken gemaakt met haar concurrenten over toegang tot haar nieuwe netwerk. Hadden de partijen niet vóór 15 juli tot afspraken gekomen, dan zou OPTA vóór 15 oktober met eigen oplossingen komen in de vorm van regulering.
In een persbericht schrijft KPN het volgende over het akkoord:
Na constructieve onderhandelingen maken KPN en de DSL operators Tele2-Versatel, Orange en BBNed met genoegen bekend dat zij een Memorandum of Understanding (MoU) hebben getekend voor het toekomstige gebruik van MDF locaties. Met deze overeenkomst kan KPN verder gaan met de uitvoering van het All-IP Programma volgens de eerder bekendgemaakte principes, kostenprognoses en tijdsschema’s, en kunnen de DSL operators hun klanten via eigen netwerkinfrastructuur toegang blijven bieden.
Verder zijn er ook principe afspraken gemaakt over andere vormen van toegang waaronder wholesale breedband toegang en toegang tot straatkasten op basis van SDF access. De gemaakte afspraken worden de komende maanden verder uitgewerkt
KPN-bestuurder Eelco Blok reageerde verheugd:
Deze MoU is een mijlpaal in het All-IP programma, nu we met DSL operators Orange en BBNed vergelijkbare MoU’s hebben gesloten. Wij zijn blij dat we de samenwerking met andere operators kunnen voortzetten en dat we hen diverse alternatieven kunnen bieden voor toegang tot ons open netwerk, terwijl we tegelijkertijd volgens planning verder kunnen met ons All-IP Programma.
Henrik Ringmar, CEO Tele2-Versatel:
Het verheugt me te kunnen zeggen dat wij met KPN een constructieve dialoog hebben kunnen voeren, waardoor wij ook in de toekomst onze zakelijke en particuliere klanten op basis van onze eigen infrastructuur topkwaliteit tegen een scherpe prijs kunnen blijven bieden.
KPN bestuurder Eelco Blok zou verheugd gereageerd hebben, echter vraag ik me daarbij af of dat niet zo als een boer met kiespijn moet zijn geweest. De druk van OPTA lijkt noodzakelijk om überhaupt maar concurrenten toe te laten op het nieuwe KPN netwerk en dan roept een KPN bestuurder dat die blij is dat de samenwerking met andere operators kan worden voortgezet. Aan de andere kant meen ik dat KPN baas Scheepbouwer eens heeft geroepen dat KPN veel eerder concurrenten had moeten toelaten op MDF-basis en door dat niet te doen een enorm potentieel heeft laten liggen. Zou KPN hier echt blij mee zijn, wat denken jullie?