Nederland nog steeds in top 10, maar andere landen stijgen sneller
- Bedrijfsnieuws van
- Akamai
- geplaatst op
- 16 december 2015 14:16 uur
Akamai Technologies, wereldwijd leider in content delivery network-diensten (CDN), presenteert vandaag het State of the Internet Report van het derde kwartaal van 2015. Het rapport geeft onder andere inzicht in wereldwijde, regionale en nationale cijfers van de snelheid van internetverbindingen, breedbandadoptie op zowel vaste als mobiele netwerken en IPv6-implementaties. Het rapport is gebaseerd op analyse van data afkomstig van het Akamai Intelligent Platform.
Alle data en grafieken die horen bij dit rapport zijn beschikbaar via de speciale Akamai State of the Internet-site en via de iOS- en Android-apps.
Enkele wereldwijde, Europese en Nederlandse highlights uit het Akamai State of the Internet Report van Q3 2015 zijn:
Gemiddelde verbindingssnelheid en breedbandconnectiviteit
De wereldwijde gemiddelde verbindingssnelheid nam in het derde kwartaal toe tot 5.1 Mbps. Dat is een stijging van 0.2% vergeleken met Q2 2015. Kijkend naar een jaar geleden, heeft er een stijging van 14% plaatsgevonden.
Zuid-Korea heeft de snelste gemiddelde verbindingssnelheid met 20.5 Mbps. Zweden volgt met 17.4 Mbps, daarna Noorwegen met 16.4 Mbps en vervolgens Zwitserland 16.2 Mbps. Nederland neemt wereldwijd de zesde positie in met 15.6 Mbps.
Alle landen in Europa zagen afgelopen kwartaal een toename in de gemiddelde verbindingssnelheid.
Na een toename van 12% in Q2 2015 is de wereldwijde gemiddelde piekverbindingssnelheid in Q3 afgenomen met 0.9% tot 32.2 Mbps. Over een heel jaar gezien kende deze snelheid een toename van wel 30%. Singapore scoort hier wereldwijd het hoogste met een gemiddelde piekverbindingssnelheid van 135.4 Mbps. Roemenië is de koploper in Europa met 72.9 Mbps. De gemiddelde piekverbindingssnelheid in Nederland lag in het derde kwartaal van 2015 op 63.5 Mbps, waarmee ons land niet voorkomt in de wereldwijde top 10.
Breedbandadoptie
Europa blijft de top 10 van landen met de meeste 25 Mbps-lijnen domineren. Wereldwijd bestond 5.2% van alle unieke IP-adressen die contact maakten met Akamai uit lijnen met een gemiddelde snelheid van minimaal 25 Mbps. Dat is een toename van 6.3% vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar. Zuid-Korea staat wederom bovenaan deze lijst. In dit land maakt ongeveer een op de vier IP-adressen contact met Akamai op een snelheid die de 25 Mbps overstijgt. De grootste stijger (203%!) in het 25 Mbps-segment is Portugal, waar de afgelopen tijd flink geïnvesteerd is in glasvezelverbindingen (fibre-to-home). Nederland staat in de wereldwijde top 10 op de negende plaats.
Het wereldwijde percentage van unieke IP-adressen dat contact maakt met het Akamai platform met ten minste 4 Mbps nam toe met 2.7% tot 65%. Nederland voert hierbij de Europese lijst aan met 95% van de unieke IP-adressen, gevolgd door Denemarken en Roemenië.
27% van de unieke IP-adressen had in het derde kwartaal van 2015 een gemiddelde snelheid van 10 Mbps. Dat is een toename van 2.4% vergeleken met een kwartaal eerder. In Europa staan Zwitserland en Nederland bovenaan deze lijst met een adoptie van respectievelijk 61% en 60%.
Als het gaat om 4K-ready-snelheden van 15 Mbps of meer, was er een toename te zien van 5.3% vergeleken met het tweede kwartaal van 2015. Dit percentage is over een heel jaar gegroeid met 21%. Nederland staat in deze lijst wereldwijd op nummer zes en zag het afgelopen jaar een groei van 16%.
IPv4 en IPv6: Europa leidt nog steeds de transitie
– Het aantal unieke IPv4-adressen dat wereldwijd contact legde met Akamai nam in het derde kwartaal van 2015 toe met ongeveer 4.8 miljoen.
– Ongeveer 60% van alle onderzochte landen in het rapport zag een toename in het gebruik van unieke IPv4-adressen. Alleen in het Verenigd Koninkrijk was er geen groei waar te nemen.
– In het derde kwartaal van 2015 waren acht van de top 10-landen waarin het meest gebruikt wordt gemaakt van het IPv6-protocol Europees.
Ondanks een afname van 8.4% was België afgelopen kwartaal nog steeds leider in de adoptie van het IPv6-protocol, wat voor een groot deel te danken is aan (klanten van) Telenet in België.
“Ondanks de toename in het aantal unieke IPv4-adressen dat contact legde met het Akamai platform in het derde kwartaal van 2015, zag het Regional Internet Registry (RIR) dat er in Noord-Amerika geen ruimte meer is om nieuwe IPv4-adressen uit te delen”, zegt Hans Nipshagen, Regional Manager Benelux van Akamai. “Omdat de voorraad IPv4-adressen wereldwijd bijna op is, zal er steeds vaker voor het IPv6-protocol gekozen worden. Een andere belangrijke reden daarvoor is dat de IPv4-adressen schaars worden en dus duurder.”