- Bedrijfsnieuws van
- F5 Networks
- geplaatst op
- 10 september 2014 16:40 uur
ASP4all is een dienstverlener in maatwerkoplossingen voor infrastructuurmanagement (IaaS), full-service applicatiehosting (PaaS) en online werkplekdiensten. Het Nederlandse bedrijf richt zich op diensten voor maximale beschikbaarheid van applicaties in een betrouwbare, beveiligde private cloud-omgeving met maximale performance, gemeten in afgehandelde transacties en/of hoeveelheid verkeer. F5-technologie speelt hierin de rol van Zwitsers zakmes, aldus Marc Guardiola, Lead Architect & Manager Innovation bij ASP4all: “We gebruiken F5 overal waar we iets moeten oplossen qua functionaliteit of performance.”
Webverkeer van NSS begeleiden
De service provider werkt voor uiteenlopende bedrijven en organisaties zoals centrale overheidsinstellingen, retailbedrijven en banken. Stuk voor stuk bedrijven die werken met (zeer) gevoelige data en die een hoop dataverkeer genereren – intern dan wel extern – met piek- en dalbelasting van het netwerk. Een voorbeeld daarvan is de Nuclear Security Summit 2014 (NSS) die onlangs in Den Haag plaatsvond. ASP4all mocht de site en de app hosten. Een eervolle opdracht uiteraard, maar ook een lastige gezien de belangen, de risico’s en de moeilijk in te schatten belasting.
ASP4all ontwikkelde eerder een ‘digitale wasstraat’ voor het ministerie van Veiligheid en Justitie en dat trok de aandacht van de NSS. Deze wasstraat filtert alle interne en externe verkeersstromen en elimineert ongewenste content. In tegenstelling tot een traditionele firewall wordt het netwerkverkeer gescheiden en geïnspecteerd tot op het niveau van de applicatie zelf.
Om al het verkeer veilig en betrouwbaar naar de site en app te leiden, is gebruikgemaakt van F5-technologie. Guardiola: “Dankzij de application delivery controllors konden we het bezoek netjes verdelen over de servers en bleef de site goed bereikbaar.” Hierdoor konden vijfduizend ambtenaren en drieduizend journalisten toegang krijgen tot informatie en documentatie via de site en de app.
Load balancing is application delivery geworden
Waar het voorheen vooral op load balancing draaide, gaat het tegenwoordig om application delivery in de breedste zin van het woord. Daar komt ook de Zwitsers zakmes-vergelijking van Guardiola vandaan. Security speelt een cruciale rol in hun dienstverlening, en hierbij wordt F5-technologie onder andere ingezet voor SSL-offloading. Guardiola: “Uiteraard is security belangrijk in veel infrastructuren. Intrusion Prevention-systemen kunnen echter lang niet altijd goed omgaan met encrypte data. Dan springt de SSL-offloading te hulp, zodat de IPS de ‘clear tekst’ data kan inspecteren, vervolgens kan worden gekozen om de data onversleuteld door te sturen of om de data wederom te versleutelen voordat deze naar de achterliggende servers wordt doorgestuurd.”
Daarnaast komt de provider nog regelmatig legacy-systemen tegen. Guardiola: “We willen daar liever niet aankomen als het niet nodig is, maar de legacy-systemen zijn vaak gekoppeld aan andere toepassingen. Je moet er dus wel iets mee, wil je het allemaal draaiende houden. Gelukkig kunnen we met iRules intelligentie toevoegen, zoals het herschrijven van requests. Op die manier kunnen niet ondersteunde legacy-toepassingen toch gewoon gebruikt worden. Zo blijft de investering die klanten daar in het verleden inhebben gedaan, bewaard.”
Optimalisatie en automation
Dit laatste voorbeeld geeft tevens het belang van automation aan. “Alles wat vroeger met de hand gedaan werd, willen we nu het liefst via een API laten doen. In veel gevallen kunnen we dat nu regelen.”
Verder heb je in een infrastructuur naast load balancing ook optimalisatie nodig: volledige application delivery control dus. Guardiola: “We willen flexibel blijven en van regels afwijken indien nodig. Persistence schrijft voor dat gebruikers op dezelfde proxy server blijven, maar in sommige gevallen wil je situatie gebaseerde persistence hebben en gebruikers naar bepaalde nodes forceren, maar ook terug te zetten. Load balancing schiet dus soms tekort, je moet ook aanvullende optimalisatie technologie hebben.”