Een broodje IPv6 gezond, alstublieft

  • Bedrijfsnieuws van
  • BIT
  • geplaatst op
  • 26 februari 2015 10:00 uur

Chris Grundemann, directeur ‘Deployment and Operationalization’ bij de Internet Society, noemt ze “broccolitechnologieën”. Je verdient er geen geld mee, maar ze zijn wel heel goed voor je. Naast DNSSEC en BCP38, schaart Grundemann ook IPv6 onder de broccolitechnologieën.

Het is waar, nog bijna niemand heeft geld verdiend met de uitrol van IPv6 en dat zal in de toekomst niet anders zijn. Maar op inmiddels korte termijn kan het niet uitrollen van IPv6 je wel geld gaan kosten. Host je websites, dan zullen je klanten in veel gevallen individuele bezoekers willen kunnen identificeren. Op termijn wordt dat schier onmogelijk zonder IPv6. Draaien er applicaties in je netwerk en blijf je lekker alleen op IPv4, bereid je dan maar voor op allerlei wazige supportvragen omdat de dienst soms wel en soms niet goed werkt. IPv6 is goed voor jou, voor je klanten én voor de gebruikers.

En zijn we in Nederland een beetje gezond bezig qua IPv6? Volgens sommige statistieken doen we het in Nederland best goed. Zo hebben in Nederland 52% van de ISP netwerken al een IPv6 range geadverteerd. Vergelijk dat eens met Duitsland, België, de Verenigde Staten of China, met respectievelijk 44%, 39%, 14% en 15%.

China wordt trouwens vaak benoemd als voorloper op het gebied van IPv6, dat is echt een broodje IPv6 aap. Het percentage Chinese bezoekers met IPv6 dat Google ziet ligt op 1%. Een schijntje vergeleken met Duitsland, België en de Verenigde Staten met respectievelijk 14%, 32% en 14% IPv6 bezoekers. En Nederland? Op dat punt doen we het maar een fractie beter dan de Chinezen, met een beschamende 2%. Wereldwijd zijn doordeweeks 5% van de Google bezoekers IPv6-enabled. Doordeweeks? Ja, want in het weekend zijn dat er 6%. Wereldwijd doen de consumenten ISP’s het dus beter dan de zakelijke. Deutsche Telekom (31%) en Comcast (38%) zijn lekker bezig. Topper is echter één van de grootste providers bij onze zuiderburen: Telenet met 53%.

En ook op dit punt is Nederland een buitenbeentje. De zakelijke providers leveren vrijwel allemaal wel IPv6 connectiviteit, de grote consumentenproviders zoals KPN, Ziggo en UPC lopen hopeloos achter.

Maar niet alleen op het punt van internet toegang valt er voldoende te verbeteren, ook op het punt van hosting. Van de Nederlandse Alexa Top100 zijn 24 websites over IPv6 te bereiken en 18 accepteren e-mail via IPv6. Wereldwijd ligt dat percentage voor de Alexa Top1000 trouwens nog lager op 14% van de websites die via IPv6 te bereiken zijn.

En hoe doet BIT het dan eigenlijk? Vrijwel al onze diensten zijn sinds een decennium IPv6 gereed. Desalniettemin blijken de meeste van onze klanten die IPv6 connectiviteit nog niet te gebruiken. Van de connecties vanuit het BIT netwerk naar Google gaat slechts 4% over IPv6. En ook de gebruikers van onze klanten kunnen nog wel een zetje richting IPv6 gebruiken: op onze shared hosting platformen komt gemiddeld 4% van de bezoekers over IPv6 binnen. Qua uitgaande e-mail doen we het iets beter met zo’n 5% en op de beste dagen doen we het qua inkomende e-mail heel leuk met 32%. Niet echt verrassend, maar wel leuk verder dat de webservers voor onze eigen sites gemiddeld 16% IPv6 bezoekers zien.

Kom op 26 maart en/of op 23 april een vorkje IPv6 meeprikken, en bezoek onze IPv6 seminars. Hopelijk smaakt het naar meer broccolitechnologie. Zie hieronder ook hoe anderen hun goede voornemens in actie hebben omgezet.

BIT Graphic IPv6

De procentuele gegevens in dit blog zijn afkomstig van:

Measurements


https://www.vyncke.org/ipv6status/
http://www.google.com/intl/en/ipv6/statistics.html
http://v6asns.ripe.net/

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.