Onderzoek in opdracht van Easynet wijst uit dat Europese bedrijven niet alles uit uc halen, ondanks dat zij de voordelen kennen
- Bedrijfsnieuws van
- Easynet
- geplaatst op
- 20 april 2015 13:27 uur
Als al hun vestigingen toegang zouden hebben tot de meest recente netwerktechnologieën zoals unified communications (uc), zou dat volgens Europese organisaties belangrijke zakelijke voordelen opleveren: 60 procent ziet een verbetering van de efficiency en 45 procent ziet een verbeterde slagkracht. Dit komt naar voren in een onderzoek dat in opdracht van Easynet is uitgevoerd door Vanson Bourne. Maar ondanks dat de voordelen van uc voor alle ondervraagde organisaties duidelijk zijn, blijft het gebruik ervan achter doordat hun huidige netwerkinfrastructuur niet in staat is om uc goed te ondersteunen. Belangrijker nog is dat het onderzoek aangeeft dat zelfs ondernemingen die uc wel hebben geïmplementeerd niet het volledige potentieel ervan gebruiken en dus niet kunnen profiteren van alle voordelen.
Het onderzoek is uitgevoerd onder IT-beslissers van bedrijven in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, met meer dan 1000 werknemers. Het doel was om in kaart te brengen wat hun perceptie is van de typen diensten die hun communications service providers te bieden hebben. Een grote meerderheid van de bedrijven (85%) heeft vertrouwen, of volledig vertrouwen, in het vermogen van hun communications service provider om unified communications te leveren. En ondanks dat er behoefte is aan de technologie, maakt één op de vijf nog steeds geen gebruik van een service provider om toegang te krijgen tot deze uitgerijpte technologie. Een service integrator kan met name het functionele stuk meenemen, door in kaart te brengen welke samenwerkingsbehoefte er is, welke gebruikers het belangrijkste zijn voor uc, welk transitie- en migratietraject hierop aansluit en hoe uc het beste in de organisatie kan worden geïntroduceerd.
Het onderzoek laat zien dat minder dan een derde (29 procent) van de wide area netwerkinfrastructuur waarover de bedrijven beschikken, in staat is om de uc-technologie bij alle vestigingen volledig te ondersteunen. Bijna de helft van de ondernemingen (48%) gaf aan dat er upgrades nodig waren bij een aantal van hun vestigingen of locaties om volledig van de technologie te kunnen profiteren.
De mate waarin het netwerk klaar is voor uc, verschilt van land tot land. Maar zelfs in de landen waar de netwerken daarvoor het beste klaar zijn – Nederland en België – denkt nog niet de helft van de respondenten (respectievelijk 40% en 38%) dat zij uc momenteel kunnen uitrollen. Het Verenigd Koninkrijk komt niet verder dan een magere 28%.
Uit het onderzoek blijkt ook een groot verschil in ‘network readiness’ tussen verschillende sectoren. De sectoren die het beste in staat zijn om uc uit te rollen zijn telecom (40%), dienstverlening aan bedrijven en consumenten (41%) en IT-services (38%). Sectoren met netwerken die het minst klaar zijn voor uc zijn de maakindustrie (19%) en financiële dienstverlening (21%).
Chris Hazewinkel, Country Manager Easynet Nederland: “Bedrijven uit alle sectoren weten wat de zakelijke voordelen van unified communications zijn. Toch blijkt uit dit onderzoek dat slechts de helft van de Europese bedrijven daadwerkelijk van uc kan profiteren. Als we kijken naar de Europese landen doet Nederland het nog het beste. Hier beschikt 40% van de ondernemingen over een netwerk dat uc kan ondersteunen. Maar bijna eenzelfde percentage weet het niet. De rest heeft een netwerkinfrastructuur die niet geschikt is, of waar upgrades voor nodig zijn. Het onderzoek geeft ook aan dat organisaties die gebruik maken van communication service providers het vertrouwen hebben dat zij met uc kunnen helpen. Bijvoorbeeld met intelligente of hybride netwerken om alles uit hun bedrijfsnetwerk te halen, vaak zonder dat er upgrades nodig zijn.”
“Een communication service provider met een breed scala aan netwerken, met begrip van de business van zijn klanten en het vermogen om de modernste technologie te implementeren kan echt een verschil maken als het gaat om de manier waar op bedrijven hun business runnen”, zegt Hazewinkel. ”Zelf hebben wij een overkoepelende kijk op communicatie en kijken naar integratie met netwerk, het juiste cloud-platform, de security en de dimensionering van het netwerk voor het sneller draaien van applicaties. Alles binnen een server-overeenkomst (SLA) end-to-end met garanties. Dat helpt organisaties het maximale halen uit hun huidige uc-investeringen om zo efficiënt en concurrerend mogelijk te zijn
Over het onderzoek
Het onderzoek is in november en december van 2014 uitgevoerd door Vanson Bourne, onderzoeker van de wereldwijde technologiemarkt, onder IT-beslissers van Europese bedrijven met meer dan 1000 werknemers. In totaal zijn 660 interviews afgenomen in het Verenigd Koninkrijk (200), Frankrijk (100), Duitsland (100), Italië (100), Spanje (100), België (30) en Nederland (30).