Proof-of-concept prototype demonstreert ’s werelds eerste memory-driven computing architecture
- Bedrijfsnieuws van
- Hewlett Packard Enterprise
- (PR-bureau:
- Porter Novelli)
- geplaatst op
- 29 november 2016 11:02 uur
Hewlett Packard Enterprise (NYSE: HPE) kondigt vandaag aan dat ’s werelds eerste Memory-Driven Computing demonstratie succesvol is uitgevoerd. Memory-Driven Computing is een techniek waarbij geheugen centraal staat bij het computing platform. Dit in tegenstelling tot huidige computing platforms waarbij juist processing als fundament wordt gezien. Met The Machine worden voorheen onmogelijk geachte prestatie- en efficiëntiewinsten gerealiseerd.
Ontwikkeld als onderdeel van onderzoeksprogramma ‘The Machine’, vormt het proof-of-concept prototype van HPE een belangrijke mijlpaal in het streven van het bedrijf om de fundamentele architectuur waarop alle computers de laatste 60 jaar zijn gebouwd te transformeren.
Tijdens de ontwerpfase van het prototype lieten simulaties zien dat de snelheid van de nieuwe architectuur de huidige computing verbetert met een forse vergrotingsfactor van meerdere ordes. Zo draait HPE nieuwe softwareprogrammeertools op bestaande producten, waarbij verbeterde verwerkingssnelheden worden gemeten tot 8.000 keer sneller op diverse workloads. HPE verwacht vergelijkbare resultaten op te leveren als het vermogen van het prototype wordt uitgebreid met meer nodes en geheugen.
Gartner voorspelt dat in 2020 het aantal connected devices groeit naar 20,8 miljard waarbij een ongekende hoeveelheid aan data wordt gegenereerd. Deze groei is sneller dan de capaciteit om dit met de bestaande informatica-architecturen te verwerken, op te slaan, te beheren en te beveiligen.
“We hebben een belangrijke mijlpaal met het onderzoeksproject The Machine bereikt, één van de grootste en meest complexe onderzoeksprojecten in de geschiedenis van ons bedrijf”, aldus Antonio Neri, Executive Vice President en General Manager van de Enterprise Group bij HPE. “Met dit prototype tonen we de potentie van Memory-Driven Computing aan en openen we de deur voor directe innovatiekansen bij organisaties. Omdat we blijven streven naar baanbrekende technologieën, kunnen onze klanten en de industrie als geheel profiteren van deze verbeteringen.”
Het prototype van the proof-of-concept van The Machine, dat in november online kwam, toonde hoe de fundamentele elementen van de nieuwe architectuur onderling samenwerken, zoals het ontworpen is door de onderzoekers Hewlett Packard Labs. Met de proof-of-concept toont HPE:
- Compute nodes die toegang hebben tot een pool van Fabric-Attached Memory.
- Een geoptimaliseerde op Linux gebaseerd besturingssysteem (OS) dat draait op een op maat gemaakte System on a Chip (SOC).
- Photonics/Optical communicatieverbindingen, inclusief de nieuwe X1 photonics module werken zijn operationeel.
- Nieuwe softwareprogrammeringstools ontworpen om een overvloed aan persistent memory te benutten.
Naast het online brengen van extra capaciteit, richt het onderzoeksproject The Machine zich op exascale computing. Exascale is een volgende stap binnen High Performance Computing (HPC) die gericht is op het creëren van computers van verschillende ordes van grootte die krachtiger zijn dan ieder huidig systeem. HPE’s Memory-Driven Computing architectuur is extreem schaalbaar, van kleine IoT-apparaten tot de exascale, waardoor het een ideale basis is voor een breed scala aan nieuwe high-performance compute en data-intensieve workloads, inclusief big data analytics.
Memory-Driven Computing & vercommercialisering
HPE is vastbesloten om de onderliggende technologieën van The Machine snel te vercommercialiseren naar nieuwe en bestaande producten. Deze technologieën vallen momenteel in vier categorieën: non-volatile memory, fabric (inclusief fotonica), ecosystem enablement en security.
- Non-Volatile Memory (NVM)
Met behulp van technologieën van The Machine is HPE Persistent Memory ontwikkeld. Dit heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de stap op weg naar byte-adresseerbare non-volatile memory met een focus om de prestaties van DRAM te benaderen, terwijl het tegelijk de capaciteit en persistentie biedt van traditionele opslag. Het bedrijf lanceerde HPE Persistent Memory in de HPE ProLiant DL360 en DL380 Gen9 servers en werkt aan uitbreiding en support voor andere servers, storage en grotere capaciteiten om persistent memory te kunnen gebruiken in nieuw te ontwikkelen toepassingen.
- Fabric (inclusief fotonica)
Op basis van onderzoek naar fotonica, heeft HPE maatregelen genomen om producten future-proof te maken, zoals HPE Synergy systemen die volgend jaar beschikbaar zijn. Deze kunnen toekomstige fotonica-/opticatechnologieën – die nu nog in ontwikkeling zijn – toepassen. In de toekomst wil HPE de fotonica integreren in andere productlijnen, inclusief het storage portfolio. HPE is ook van plan om de fabric-attached memory op de markt te zetten, gebruikmakend van het high-performance interconnect protocol dat wordt ontwikkeld door het recent aangekondigde Gen-Z Consortium, waar HPE onlangs tot is toegetreden. - Ecosysteem Enablement
Veel werk is al voltooid om software te bouwen voor de future memory-driven systemen. HPE lanceerde dit jaar een Hortonworks / Spark samenwerking om software voor Memory Driven Computing op de markt te brengen. In juni 2016 begon het bedrijf ook met het vrijgeven van code op Github om ontwikkelaars vertrouwd te maken met de programmering van de nieuwe memory-driven architecture. Het bedrijf is van plan om voor eind volgend jaar deze code in bestaande systemen te zetten en next-generation analytics en applicaties te ontwikkelen in nieuwe systemen. Als onderdeel van het Gen-Z Consortium is HPE de komende jaren van plan te starten met de integratie van ecosysteemtechnologie en specificaties in een scala aan producten. - Security
Met dit prototype toont HPE aan dat nieuw, secure memory interconnects in lijn is met zijn visie om security te verankeren in de complete hardware en software. HPE is van plan dit volgend jaar verder uit te werken met nieuwe hardware beveiligingsfuncties, gevolgd door nieuwe software beveiligingsfuncties in de komende drie jaar. Vanaf 2020 is HPE van plan deze oplossingen te koppelen aan additionele securitytechnologieën die momenteel nog in de onderzoeksfase zitten.