57 non-profitinstellingen verdubbelen hun glasvezelbereik
- Bedrijfsnieuws van
- SURFNet
- geplaatst op
- 16 september 2015 12:12 uur
SSGA en TeleMANN koppelen hun glasvezelnetwerken voor non-profit organisaties in de regio Arnhem en de regio Nijmegen tweevoudig met elkaar. Hierdoor is het bereik van de 57 deelnemende instellingen verdubbeld. De netwerken zijn langs twee geografisch gescheiden wegen met elkaar verbonden: via Nijmegen-Elst-Arnhem en via Nijmegen-Millingen-Herwen-Arnhem. De koppeling is gerealiseerd met subsidie van Provincie Gelderland en Stichting Telematica en met garanties van deelnemers van SSGA en TeleMANN. De Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) en SURFnet zijn de eerste gebruikers.
Nieuwe mogelijkheden
De regionale glasvezelnetwerken scheppen de voorwaarden voor een scala aan toepassingen op het gebied van gemeentelijke dienstverlening, onderwijs en zorg. De deelnemende instellingen kunnen met hun eigen glasvezels in het netwerk veeleisende internettoepassingen die hoge bandbreedtes vragen, op een betrouwbare en veilige manier faciliteren. Zo bereikt de HAN haar duizenden docenten en studenten op een geïntegreerde manier door al haar locaties in Arnhem en Nijmegen via SSGA en TeleMANN met elkaar te verbinden.
Projectleider Boudewijn Nederkoorn en directeur van TeleMANN: “Wij zijn erg blij dat een lang gekoesterde wens in vervulling is gegaan. Daarvoor moest wel een aantal grote hobbels worden genomen, zoals de A15 en de Betuwelijn in het westen en de Rijn en de Oude Waal in het Oosten.”
Nieuwe aansluitingen
SURFnet koppelt als een van de eerste gebruikers Rijnstate, het ziekenhuis in Zevenaar, aan het uitgebreide glasvezelnetwerk. Vanaf eind september 2015 zal Rijnstate gebruik gaan maken van de verbinding Nijmegen-Millingen-Herwen-Arnhem. “Doordat de glasvezelnetwerken nu met elkaar zijn verbonden, wordt het voor SURFnet eenvoudig om Rijnstate locatie Zevenaar op een veilige en kosteneffectieve manier op ons netwerk aan te sluiten. En dat langs geheel gescheiden wegen op onze koppelpunten in zowel Nijmegen en Arnhem”, aldus Alex Kip van SURFnet, die SURFnet in SSGA en TeleMANN vertegenwoordigt.
Vraagbundeling
De glasvezelnetwerken SSGA en TeleMANN zijn beide gebaseerd op het principe investeringskosten door vraagbundeling gezamenlijk te dragen en vervolgens beheer en onderhoud gezamenlijk uit te voeren. In 2002 en 2003 was SURFnet op zoek naar snelle breedbandverbindingen om locaties met dark fiber op haar netwerk aan te sluiten. Omdat de markt op dat moment nog niet in een dergelijke dienst voorzag, vond SURFnet in Nijmegen partners in Gemeente Nijmegen en de Radboud Universiteit. Dat leidde tot Stichting TeleMANN. Kort daarna ontstond SSGA uit de samenwerking van SURFnet met Gemeente Arnhem en ROC Rijn IJssel.