KPN Datacenters eerste grote datacenter aanbieder die mobiele robot SAM gaat gebruiken


KPN Datacenters is de eerste grote datacenter aanbieder die mobiele robot SAM gaat gebruiken. SAM, de robot die staat voor Secure Autonomous Mobile, is een robot die datacenters tot op de millimeter kan bewaken en beveiligen doordat hij al rijdend mensen en objecten kan herkennen en bij ‘Onbekend’ kan alarmeren.

KPN is vooral blij met de extra toegevoegde functionaliteiten van SAM. “Door de toevoeging van temperatuur- en luchtvochtigheidsensors op de bestaande functionaliteiten voldoet SAM nu aan onze wensen”, aldus Marcel de Vos, datacentermanager bij KPN.

Pilot

Voorafgaand aan de afname van KPN zijn er diverse tests uitgevoerd door het datacenter en Robot Security Systems. “De datacentermarkt is klaar voor SAM”, aldus Edwin Lustig, directeur van Robot Security Systems.

Tijdens de pilotperiode zijn nieuwe functies van SAM getest die speciaal ontwikkeld zijn voor de datacenterbranche. SAM kan op gewenste plekken in het datacenter al rijdend de temperatuur en luchtvochtigheid meten. De waardes worden opgeslagen in het geheugen en doorgestuurd naar de datacentermanager.

Belangrijk onderdeel van de pilot was het toetsen van de toegevoegde waarde van SAM op de huidige fysieke beveiliging. Hiervoor heeft SAM zelfstandig rond gereden in het datacenter met zijn thermische camera.

Met de extra functionaliteiten van het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid worden op vooraf ingestelde waypoints metingen verricht waarvan de gegevens online en remote beschikbaar zijn. De waardes worden opgeslagen in een Spreadsheetprogramma en bewaard. Aan de hand van de gemeten waardes kan real time worden beoordeeld of deze acceptabel zijn of dat er actie benodigd is.

Test geslaagd

De test bij KPN is meer dan geslaagd. Het meten van de temperatuur en luchtvochtigheid naast de traditionele, statische bemetering van de IT-racks wordt als innovatie gezien. Het doorzenden van de gegevens van de waypoints gebeurt door middel van een overzichtelijke plattegrond. Dit zijn real time gegevens. De floormanager kan op basis van deze gegevens direct zien wat de gemeten waardes zijn en beoordelen of deze waardes acceptabel zijn. “Het geeft een veel reëler beeld van de situatie op de vloer”, aldus Elvira Dragstra, directeur Robotbeveiliging.com. Bovendien kan een datacentermanager zelf de posities bepalen en het aantal naar wens aanpassen”.

Naast het meten kan SAM met zijn 360 graden camera alles zien en waarnemen. Bij aanwezige personen kan hij als communicatiefunctie met spraak en beeld dienen. Daarnaast kan hij obstakels registreren, bij behorende aanwezigheid registreert SAM dit en ontwijkt het object bij een volgende surveillanceronde. SAM registreert en alarmeert direct als iets niet in orde is.

Naast de technische functionaliteiten heeft SAM ook een aantrekkelijke uitstraling voor haar bezoekers. Bezoekers wordt vriendelijk in hun eigen taal gevraagd om zich te identificeren via het aanbieden van de laserpas. SAM zal na acceptatie de bezoeker als een echte gastheer op de gewenste plek brengen door voor de bezoeker uit te rijden.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.