Microsoft Windows Server 2003/R2 nog zes maanden ondersteund

Windows Server 2003 vanaf 14 juli 2015 niet meer veilig

  • Bedrijfsnieuws van
  • Microsoft
  • geplaatst op
  • 14 januari 2015 13:36 uur

Nog zes maanden en dan stopt Microsoft met de ondersteuning van Windows Server 2003/R2. Na 14 juli 2015 is er vanuit Microsoft geen technische ondersteuning meer voor de 2003/R2-versie van Windows Server en geeft het bedrijf ook geen updates en patches meer vrij. Dit kan gevolgen hebben voor de veiligheid van systemen, waardoor organisaties misschien niet langer voldoen aan diverse compliance-standaarden. Voor IT-afdelingen is het van belang om nu snel informatie in te winnen over de alternatieven voor Windows Server 2003/R2 om op tijd te kunnen migreren.

Microsoft stopt met het ondersteunen van Windows Server 2003/R2, omdat het IT-landschap sinds de lancering ervan ingrijpend is veranderd. Ontwikkelingen als cloud computing en de nadruk op technologie en data voor primaire bedrijfsprocessen zijn daar een onderstreping van.

Uit onderzoek van Computer Profile blijkt dat – elf jaar na de releasedatum – Windows Server 2003 nog altijd in gebruik is bij 28 procent van de locaties met vijftig of meer werknemers. Computer Profile baseert zijn analyse op basis van ruim vierduizend gesprekken die zijn gevoerd over het gebruik van besturingssystemen en aanverwante software.

“Het is erg belangrijk om direct actie te ondernemen”, benadrukt Hans Bos, National Technology Officer bij Microsoft Nederland. “Zes maanden is niet veel voor een zorgvuldige migratie. Er zijn gelukkig meer dan voldoende tools beschikbaar, die het migratieproces vereenvoudigen.”

Om het klanten makkelijker te maken over te stappen, heeft Microsoft een stappenplan gemaakt voor het werken aan een toekomstbestendige omgeving.

Stap 1. Onderzoeken
Bepaal welke applicaties en workloads er nu nog op Windows Server 2003/R2 draaien. Klanten kunnen hiervoor gebruik maken van verschillende selfservicetools, zoals de gratis Microsoft Assessment en Planning Toolkit. Daarnaast zijn er vergelijkbare tools van andere leveranciers verkrijgbaar.

Stap 2. Beoordelen
Nadat alle systemen en applicaties in kaart zijn gebracht, is de volgende stap het catalogiseren ervan op basis van type, onmisbaarheid, complexiteit en risico. Hierna zijn workloads, applicaties en migraties te prioriteren.

Stap 3. Kiezen
Maak een keuze uit een nieuw platform of platforms. Een nieuw serverpark behoort tot de mogelijkheden, maar denk ook aan cloud-opties, zoals public of hybrid cloud.

Stap 4. Migreren
Start de migratie en profiteer daarbij van de diensten van Microsoft of een van zijn partners. Verschillende leveranciers bieden hiervoor do-it-yourself tools.

Meer informatie over de gevolgen op het moment dat de support stopt, is te vinden op de speciale website. Ook kunnen bedrijven bij Microsoft of een van haar IT-partners terecht voor hulp.

Nog geen reacties

Laatste reacties

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Koen Stegeman, Editor-in-Chief & founder Hostingjournalist.com: Jammer Arnout, maar je hebt een mooie bijdrage aan de hosting industrie geleverd, en dat jaren lang....

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Dillard Blom: Jammer dat een 'instituut' verdwijnt, en daarmee een bron van informatie over actuele zaken (en opin...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
L.: Uit automatisme kijk ik toch nog steeds elke dag naar ispam.nl, toch de hoop dat er nog een berichtj...

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Toni Donkers: Arnout bedankt! ik ga het missen dat is een feit!

Bedankt voor het succes van ISPam.nl
Marcel Stegeman: Ik zie het nu pas. Inderdaad jammer maar ik kijk nu al uit naar het volgende project.