Slechts 4 procent ziet gebrek aan privacybescherming als frustratie
- Bedrijfsnieuws van
- BIT
- geplaatst op
- 31 oktober 2016 09:27 uur
Op Internationale Internet Dag blijkt dat maar liefst 42 procent van de Nederlanders niet weet welke acties zij moeten ondernemen om hun privacy goed te beschermen op het web. Meer dan de helft (53%) is wel eens gehackt of heeft dit vermoeden. Dit blijkt uit onderzoek van BIT, specialist in colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing, onder 992 consumenten met een kantoorbaan. De gegevens zijn gebundeld in het rapport ‘Internet eigenwijs’.
Gebrek aan kennis blijkt onder andere uit het downloadgedrag. Meer dan de helft (56%) van de Nederlanders controleert niet altijd of een download veilig is. Ook blijkt dat bijna de helft (46%) e-mails opent van een onbekende afzender en 29 procent opent bestanden van een onbekende bron. Slechts vier op de tien Nederlanders maakt gebruik van een adblocker, terwijl dit bescherming biedt tegen malware via advertentienetwerken.
Privacybescherming is niet het belangrijkst
Wanneer Nederlanders denken slachtoffer te zijn van cybercrime, onderneemt 42 procent niet altijd actie en zelfs 13 procent doet dit nooit. Bescherming door de virusscanner biedt een oplossing, maar Nederlanders hebben hier niet veel voor over. Drie op de tien Nederlanders is niet bereid om te betalen voor een virusscanner en het merendeel (42%) wil er tot € 50,00 per jaar aan uit geven.
Opvallend is dat Nederlanders aangeven geen idee te hebben van privacybescherming op internet, maar dit blijkbaar ook niet als belangrijk ervaren. Slechts 4 procent ziet gebrek aan privacybescherming als een grote frustratie bij het gebruik van internet. Trage en slechte werking van de internetverbinding wordt door het merendeel (47%) als grootste frustratie aangekaart.
Wido Potters, Manager Support & Sales bij BIT over de resultaten: “Het internet heeft door de jaren heen vele ontwikkelingen ondergaan. Helaas kent internet ook dingen als malware, phishing en cybercrime. Het is zorgwekkend dat Nederlanders nauwelijks bezig zijn met hun veiligheid op internet en het effect daarvan op anderen of op de werkvloer. Ik vind het opvallend dat er over het algemeen weinig kennis is over privacybescherming, maar dat dit ook niet hoog op de prioriteitenlijst staat. Snelheid en veiligheid gaan namelijk heel goed hand in hand. Door eigenwijzer te internetten en een eigen plan te trekken wordt naast snelheid ook veiligheid gewaarborgd en privacy behouden.”
Meer weten over de onderzoeksresultaten? Download het rapport ‘Internet eigenwijs’ hier:https://www.bit.nl/privacybescherming