De rol van technisch managers verschuift meer naar de bedrijfskundige kant van organisaties
- Bedrijfsnieuws van
- Michael Page
- geplaatst op
- 10 november 2015 16:30 uur
Er dreigt een gigantisch tekort aan technisch personeel te ontstaan in Nederland. Daarnaast stijgt niet alleen de vraag naar techneuten, ook neemt het aantal eisen toe dat gesteld wordt aan managers binnen de techniek. Dat blijkt uit onderzoek van Michael Page onder Nederlandse technische professionals. “Als je wil doorgroeien richting een hogere managementfunctie binnen de techniek moet je multidisciplinair zijn,” zegt Mischa Voogt, Managing Director van Michael Page. “Door de toenemende mate van automatisering en de focus op kostenreductie en efficiency-verhoging, moet je over je eigen discipline heen kunnen kijken.”
Combinatie van vaardigheden
Uit analyses van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) blijkt dat op termijn jaarlijks 30.000 extra technici nodig zijn om in de groeiende behoefte te voorzien. Er studeren ondanks allerlei aanmoedigingsinitiatieven structureel te weinig mensen af aan technische opleidingen.
Michael Page, dat zich richt op het invullen van technisch specialistische- en management functies binnen de food, olie & gas, chemie, maakindustrie en high-tech, constateert dat er met name een grote schaarste is aan professionals die techniek weten te combineren met managementvaardigheden en bedrijfskundige kennis. “Mensen die een technische opleiding hebben gevolgd, groeien vaak door binnen een specialisme. Zij houden zich liever met innovaties bezig dan met de technische, organisatorische of bedrijfskundige implicaties hiervan later in het proces. Dit is de kracht van innovatie, maar tegelijkertijd een valkuil waar vanuit het management voor gewaakt moet worden,” zegt Voogt. “Bedrijven en organisaties vragen ons daarom in toenemende mate naar kandidaten met goede managementvaardigheden en een procesgerichte mindset.”
Deze veranderde vraag blijkt ook uit het onderzoek: maar liefst 91% van de ondervraagde technische professionals vindt het werk steeds meer multidisciplinair worden. Een ontwikkeling die overigens door bijna alle respondenten als zeer positief wordt ervaren.
Mogelijkheden van interim-management
Mede dankzij deze ontwikkeling liggen er op de interim-markt veel kansen voor mensen die deze capaciteiten hebben, vooral binnen operationeel en projectmanagement. Hoewel 44% van de ondervraagden een interim-functie overweegt, werkt momenteel slechts 13% als interimmer. Terwijl je als interimmer potentieel meer kan verdienen dan wanneer je in vaste dienst bent. Dat weinig mensen uiteindelijk voor een interim-functie kiezen, heeft volgens 62% van de ondervraagden te maken met de inherente onzekerheid en onvoorspelbaarheid van de interim-markt. Bovendien geven technici aan, dat ze zich graag voor langere tijd aan een organisatie willen binden om complexe projecten te realiseren en lange termijn doelstellingen te halen.
“Overweeg je als interim-professional aan de slag te gaan, breng dan vooraf duidelijk in kaart hoe groot de markt is voor jouw expertise, want uiteindelijk blijft inhoudelijke kennis een doorslaggevende factor,” waarschuwt Voogt. “Opdrachten zal je moeten vergaren door een netwerk op te bouwen en jezelf te verkopen. Hierdoor zijn ook commerciële vaardigheden zeer belangrijk.
Interim-opdrachten binnen operationeel en projectmanagement ontstaan vaak doordat een proces vastloopt en men er met eigen mensen, klanten of leveranciers niet meer uit komt. Daardoor moet je goed kunnen communiceren met verschillende disciplines en functieniveaus, zowel binnen als buiten de organisatie waar je voor werkt.”
Over het onderzoek
In totaal gaven 105 respondenten, werkzaam in de functiegroepen Project Management, Research & Development, Process Engineering, Continuous Improvement, Plant Management, Maintenance, Production Management en Quality uit sectoren zoals manufacturing, Oil, Gas & Energy, Food & Pharma, Automotive, Building Technologies en de Chemische industrie, hun mening. Het onderzoek werd afgenomen in augustus 2015.